ZAGAĐENA JAJA I U NAŠEM KOMŠILUKU: Milion komada zatrovanih jaja stiglo u Rumuniju ZAGAĐENA JAJA I U NAŠEM KOMŠILUKU: Milion komada zatrovanih jaja stiglo u Rumuniju

ZAGAĐENA JAJA I U NAŠEM KOMŠILUKU: Milion komada zatrovanih jaja stiglo u Rumuniju

NajnovijeSvet 11/08/2017

Holandska policija uhapsila je danas dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo... ZAGAĐENA JAJA I U NAŠEM KOMŠILUKU: Milion komada zatrovanih jaja stiglo u Rumuniju

Holandska policija uhapsila je danas dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo. Zagađena jaja otkrivena i u Rumuniji i Slovačkoj.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja je ovih dana povučeno sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka.

Tužioci su u saopštenju naveli da su sproveli pretrese na osam lokacija u Holandiji i Belgiji, u okviru kojih su konfiskovali automobile, blokirali bankarske račune i zaplenili nekretnine.

PANIKA LJUDI – UPALJEN CRVENI ALARM: MILIONI JAJA OPASNIH po zdravlje povučeno iz prodaje, da li smo BEZBEDNI?!

Pretresi su sprovedeni na lokacijama povezanim sa firmom Čikfrend, koja je navodno koristila insekticid, kao i kod potencijalnih dobavljača.

Direktori kompanije se sumnjiče za ugrožavanje javnog zdravlja i posedovanje zabranjenog insekticida, objasnili su tužioci.

Fipronil je popularan insekticid za tretiranje kućnih ljubimaca na buve i krpelje, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu izazvati oštećenje organa.

Agencija za prehrambene standarde (FSA) u Velikoj Britaniji saopštila je da je otkrila da je u prehrambeni lanac ušlo mnogo više jaja nego što se prvobitno mislilo, uglavnom kroz prerađenu hranu.

„Vrlo je mala verovatnoća da ta jaja predstavljaju rizik za javno zdravlje, ali pošto nije dozvoljena upotreba fipronila kod životinja koje su u lancu prehrambene prerađivačke industrije, hitno smo reagovali kako bismo obezbedili da potrošači budu zaštićeni“, istakli su iz britanske agencije.

Prema proceni FSA, broj potencijalno zagađenih jaja koja su ušla u Ujedinjeno Kraljevstvo je verovatno bliži cifri od 700.000 nego prethodno objavljenom podatku od 21.000 komada, prenosi Rojters.

UPOZORENJE ZA UPOZORENJEM! I sutra PAKAO u Srbiji, ali preti nam još veća OPASNOST!

Zagađena jaja otkrivena u Slovačkoj

Slovačke vlasti su saopštile danas da su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Nemačke uvezena iz Holandije.

Skandal sa zatrovanim jajima se ranije danas proširio i na Rumuniju i Dansku, prenosi AFP.

Slovački veterinarski inspektori su pronašli 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u jednom skladištu u mestu Vrbove na zapadu zemlje, rekla je portparolka ministarstva poljoprivrede.

Milion zagađenih jaja pronađeno i u Rumuniji

U Rumuniji je otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.

Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Nemačke, preneo je AFP.

Rumunska veterinarsko-zdravstvena služba je objavila da se nijedno od tih jaja nije našlo u prodaji.

Izvor: RTV

Najnovije vesti: