VOJVODINA: Snažna podrška svim konfesijama i nacionalnim zajednicama koje žive na ovim prostorima VOJVODINA: Snažna podrška svim konfesijama i nacionalnim zajednicama koje žive na ovim prostorima

VOJVODINA: Snažna podrška svim konfesijama i nacionalnim zajednicama koje žive na ovim prostorima

DruštvoNajnovije 20/03/2017

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić danas je u Pokrajinskoj vladi razgovarao sa muftijom vojvođanskim Muhamedom... VOJVODINA: Snažna podrška svim konfesijama i nacionalnim zajednicama koje žive na ovim prostorima

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić danas je u Pokrajinskoj vladi razgovarao sa muftijom vojvođanskim Muhamedom Zilkićem.

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili da jezik kulture i umetnosti jeste univerzalan jezik i da kao takav zbližava ljude, vere i nacije, te stoga i islamsku kulturu i običaje približava narodu Srbije.

„Snažna podrška svim konfesijama i nacionalnim zajednicama, koje žive na ovim prostorima jeste generalni stav Pokrajinske vlade, pa samim tim i resornog sekretarijata, u okviru čije delatnosti jeste i odnos s verskim zajednicama“, rekao je sekretar Štatkić.

Muftija Zilkić informisao je Štatkića o tome da je islamska zajednica od Grada Novog Sada dobila dozvolu i sve potrebne uslove za izgradnju objekta i uređenje prostora za islamski kulturni centar u Futoškoj ulici.

„Naša zajednica ima preko 300 članova, u osnovnim školama u Novom Sadu ima preko 500 učenika islamske veroispovesti, koji pohađaju časove veronauke i potreba za otvaranjem kulturnog centra je velika. Tako ćemo i našu konfesiju približiti drugima i putem raznih kulturnih manifestacija pokazati običaje i tradiciju“, dodao je Zilkić.

On je podsetio i na to da je i prošle godine u centru Novog Sada održana Bajramska sofra, na kojoj je svaki dobronamerni građanin bio uslužen specijalitetima njihove kuhinje. Osim toga, prema njegovim rečima, islamska zajednica je zajedničkim projektima s Gradom, dala i značajnu podršku kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Najnovije vesti: