VIDEO NADZOR NAŠIH BAKA: Umesto španskih serija, u Vojvodini se nekad gledao samo ovaj RIJALITI VIDEO NADZOR NAŠIH BAKA: Umesto španskih serija, u Vojvodini se nekad gledao samo ovaj RIJALITI

VIDEO NADZOR NAŠIH BAKA: Umesto španskih serija, u Vojvodini se nekad gledao samo ovaj RIJALITI

IzdvajamoNajnovijeZanimljivosti 11/10/2017

Generalno, prozori  su  sastavni delovi kuće koji imaju funkciju da  uvedu svetlost, puste vazduh i omoguće  vizuelnu komunikaciju povezivanjem  spoljašnjeg prostora sa unutrašnjim, intimnim... VIDEO NADZOR NAŠIH BAKA: Umesto španskih serija, u Vojvodini se nekad gledao samo ovaj RIJALITI

Generalno, prozori  su  sastavni delovi kuće koji imaju funkciju da  uvedu svetlost, puste vazduh i omoguće  vizuelnu komunikaciju povezivanjem  spoljašnjeg prostora sa unutrašnjim, intimnim prostorom življenja.

Simbol statusa svakog dobrostojećeg domaćina je kuća, pogotovo ako ima lepo ukrašenu fasadu sa istaknutim fino oblikovanim prozorima.

Pažljivom posmatraču, dok obilazi južnobanatska gradska i  seoska naselja, neće promaći kibicfensteri, istureni  prozori na kući, čija je popularnost bila velika u XIX veku, a i početkom XX veka.  Napravljeni tako da bi se kroz njih videlo više nego kroz običan prozor,  razlikovali su se po svojoj  raskoši. Bilo je onih običnih, belih, smeđih, žutih, ukrašenih duborezom, pa čak  i onih čija su se bočna stakla otvarala i omogućavala da mlekarica u prozor ostavi tek pomuženo toplo mleko, ili  komšinica kolače,  ili pekmez. Svojim položajem na kući i funkcijom ovakvi prozori oslikavali su  stil života u tadašnjem društvu, kako u Vojvodini, tako i u Beogradu,  podsećajući  na izbočene,a složenije i dekorativnije erkere.*

Izraz  kibic-fenster je složenica nemačkog porekla nastala od reči „kiebitz“ što bi u  prevodu značilo pogledom pratiti ili izvirivati, i od reči fenster, što znači prozor.  Reč je o  “prozoru za osmatranje”, koji se u narodu zove i “duplirac” i  “gibic- pendžer” koji omogućava posmatraču da vidi obe strane ulice, a da ne otvara prozor. Danas ga u šali zovu pretečom video nadzora. Idealan je bio za devojke koje nisu smele bez pratnje da izlaze na ulicu, pošto je omogućavao da mnogo toga kradom vide, a da ne budu viđene.

Momci su ispod takvih prozora svojim draganama svirali serenade, ostavljajući cveće, ili lecedersko srce, kao znak simpatije, dok su one stidljivo provirivale iza firangi.  Žene su, u intimi svoje kuće, kibicovale kroz ovakve prozore, da im slučajno ne promakne kakvo “važno” ulično dešavanje, ili da saznaju ko dolazi, bake su zamišljeno gledale hoće li neka komšinica naići da razmene po koju rečenicu, dok su  se deca, u toplini svoga doma, zimi igrala  u isturenom delu pendžera,  a mace lenjo dremkale uživajući u toploti koja se reflektovala na staklu.

Danas, sa izgradnjom novih stilova  kuća, kibic-fenster  polako tone u zaborav, a sa njim I  vreme koje ga je iznedrilo.

HOROR! Dečak (4) preminuo nakon što je probao OVAJ ZAČIN koga SVI imaju U KUHINJI

JASTUČE I KLUPICA

Stari Vojvođani sećaju se i da su postojala „pomoćna“ sredstava za kibicovanje sa ovih prozora, pa je tako često postojala klupica na koju bi kleknula žena koja gleda kroz prozor, da ne bi morala da stoji, a posebni jastučići bili su pravljeni tako da može da se nalakti na donji deo prozora, kako ne bi nažuljala laktove.

Izvor: Južni Banat

*Erker (nemački): izbočena konstrukcija na pročelju ili uglu zida, zatvorenog balkona sa oknima (prozorima) na svim stranama.

Najnovije vesti: