Uramljene Kovačičke uspomene u kući Đure Jakšića u Skadarliji (FOTO) Uramljene Kovačičke uspomene u kući Đure Jakšića u Skadarliji (FOTO)

Uramljene Kovačičke uspomene u kući Đure Jakšića u Skadarliji (FOTO)

IzdvajamoKovačicaKulturaNajnovije 12/07/2017

U organizaciji udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti “KOVART” Kovačica u kući Đure Jakšića u Beogradu je 10. jula svecano otvorena izložba slika kovačičke naïve.... Uramljene Kovačičke uspomene u kući Đure Jakšića u Skadarliji (FOTO)

U organizaciji udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti “KOVART” Kovačica u kući Đure Jakšića u Beogradu je 10. jula svecano otvorena izložba slika kovačičke naïve.

​Kovačička OŠ Mlada pokoljenja ponovo u finalu KREF​ filmova ​(FOTO)

„Uramljene uspomene“ slike iz zbirke Jana Čeha-kolekcionara iz Kovačice, juče su u okviru izložbe predstavljene ljubiteljima naive umetnosti u Skadarliji, kući Đure Jakšića.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici slovačke ambasade u Beogradu, na čelu sa ambasadorkom nj.e. Dagmar Repčekovom.

Ana Žolnaj Barca vršilac dužnosti direktorke Galerije naivne umetnosti pozdravila je sve prisutne i kroz priču o tokovima naivne umetnosti , ali i biografijama slikara prisutnima je nastojala da približi bogatstvo naïve.

Izložbi su prisustvovali Pavel Hajko, Pavel Cicka i Zuzana Vereski.

Jan Čeh, kolekcionar navodi da mu ovo nije prvo izlaganje u Skadarliji ali da se svakom iznova raduje.

U pomenutoj zbirci su pored umetničkih dela Zuzane Halupove, Martina Jonaša i Jana Knjazovica, zastupljene i slike osnivača kovačičke škole naïve Martina Paluške, Jana Sokola, braće Jana i Ondreja Venjarskog.

Nisu izostavljeni ni poznati slikari iz Padine, među kojima su Mihal Povolni, Jano Husarik, Jan Bačur kao i žene slikarke iz Kovačice Alžbeta Čižikova, Eva Husarikova, Zuzana Vereska, Ana Knjazovic i predstavnici druge generacije Jano Glozik, Pavel Hajko, Pavel Cicka i Jano Žolnaj. Izložba će biti otvorena do 17. jula.

Slikari iz Kovačice će svako veče tokom trajanja izložbe ispred Kuće Đure Jakšića predstavljati svoje slike i umetnike iz Kovačice.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: