TURSKI HAKERI PRETE: Obrisaćemo podatke sa stotina miliona iPhone telefona TURSKI HAKERI PRETE: Obrisaćemo podatke sa stotina miliona iPhone telefona

TURSKI HAKERI PRETE: Obrisaćemo podatke sa stotina miliona iPhone telefona

NajnovijeSvetTehnologija 27/03/2017

Iako bi ovo mogle da budu prazne pretnje, svi vlasnici Appleovih uređaja trebalo bi da budu na oprezu i što pre promene šifru za... TURSKI HAKERI PRETE: Obrisaćemo podatke sa stotina miliona iPhone telefona

Iako bi ovo mogle da budu prazne pretnje, svi vlasnici Appleovih uređaja trebalo bi da budu na oprezu i što pre promene šifru za pristup iCloud-u.

Hakerska grupa ‘Turkish Crime Family’ zapretila je Appleu – od tehnološkog giganta traži 75.000 dolara u bitcoinima ili nekoj drugoj kriptovaluti ili 100.000 dolara u bonovima za iTunes. Ako do 7. aprila Apple ne ispuni njihove zahteve, oni će izbrisati podatke sa stotina miliona iPhonea, piše Forbes.

Hakeri tvrde da imaju korisnička imena i lozinke za više od 550 miliona email adresa za iCloud i me.com domene i da će ih iskoristiti za brisanje fotografija, video-snimaka, poruka i svih ostalih podataka s telefona korisnika.

Apple, međutim, smiruje korisnike i navodi da nije bilo nikakvih hakerskih napada i krađe podataka s njihovih servera, već je reč o korisničkim podacima do kojih su hakeri došli krađom s drugih servisa poput LinkedIna. Ipak, pošto veliki broj ljudi često koristi ista korisnička imena i lozinke za različite servise, deo tih podataka s drugih servisa verovatno bi mogao da se iskoristi i za pristup iCloudu pojedinih korisnika.

Takođe, prema informacijama novinara ZDneta, čini se da su se pojedina korisnička imena i lozinke, koje su im hakeri poslali kako bi dokazali da su njihove pretnje stvarne, koristile samo za pristup iCloudu, što su novinari nazvali ‘anomalijom koju ne mogu da objasne’, odnosno da nije jasno kako su se hakeri domogli tih podataka.

Bez obzira na to da li je reč o praznim pretnjama pomoću kojih hakeri žele da zarade novac ili da zaista pokušaju da izbrišu podatke s pojedinih telefona, bezbednosni stručnjaci pozivaju sve korisnike Appleovih uređaja na oprez i preduzimanje dodatnih mera zaštite.

Prvo što treba da uradite jeste da napravite backup svih podataka s uređaja povezivanjem telefona (ili tableta) s računarom. Zatim je potrebno promeniti šifru na iCloudu (preporučuje se korišćenje složene šifre s malim i velikim slovima, brojevima i znakovima) i, ako već nemate aktiviranu, počnite da koristite opciju dvostruke autentifikacije, odnosno potvrde u dva koraka.

Kada aktivirate ovu opciju, za pristup vašem računu će osim šifre biti potreban i poseban kod koji ćete dobiti porukom – ako hakeri i imaju vaše korisničke podatke, neće imati taj kod tako da bez njega neće moći da pristupe vašem iCloudu i izbrišu vam sve podatke s iPhonea.

 

Izvor: B92.net

Najnovije vesti: