SVAKA ČAST: Bela Crkva lider u Vojvodini u borbi protiv bele kuge (FOTO) SVAKA ČAST: Bela Crkva lider u Vojvodini u borbi protiv bele kuge (FOTO)

SVAKA ČAST: Bela Crkva lider u Vojvodini u borbi protiv bele kuge (FOTO)

Bela CrkvaIzdvajamoNajnovije 08/11/2017

Strategije za povećanje nataliteta prave se na višedecenijskom nivou, ali se od nečega mora početi. Tako je lokalna samouprava opštine Bela crkva donela odluku... SVAKA ČAST: Bela Crkva lider u Vojvodini u borbi protiv bele kuge (FOTO)

Strategije za povećanje nataliteta prave se na višedecenijskom nivou, ali se od nečega mora početi. Tako je lokalna samouprava opštine Bela crkva donela odluku o jednokratnoj pomoći za novorođeno dete od 1.jula 2015.godine u iznosu od 120.000,00 dinara i ona se isplaćuje i danas uz minimalnu korekciju, u skladu sa sredstvima koja država daje za istu namenu.

UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Vršnjačko NASILJE NA DELU – DECA BEZ MILOSTI TUKLA DRUGARICU

Povodom dezinformacija koje se šire na društvenim mrežama o tome da je u Beloj Crkvi ukinuta pomoć za novorođenu decu, razgovarali smo sa Draganom Popovićem direktorom Centra za socijalni rad „8. maj“ koji kategorično tvrdi da se radi o neistini, kao i da će se obratiti nadležnima, jer ovakve dezinformacije imaju negativan uticaj na trudnice i njihove porodice i uznemiravaju javnost.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dete imaju porodice u kojima je bar jedan od roditelja državljanin Republike Srbije da živi na teritoriji opštine najmanje godinu dana pre rođenja deteta, kao i izbeglo ili raseljeno lice sa Kosova i Metohije, koje ima boravište na teritoriji opštine najmanje godinu dana pre rođenja deteta, piše između ostalog u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja ovog prava.

Od 1.jula pa do kraja 2015. godine pomoć je isplaćena za 121 novorođeno dete i to je bio najveći iznos u Srbiji koji je opredeljen za tu namenu. U toku prošle godine pomoć je dobilo 134 porodice u istom iznosu. Od početka 2017.godine do danas pomoć je isplaćena za 89 beba, u nadi da će taj broj do kraja godine biti znatno veći.

-Navodi koji su se pojavili su apsolutno netačni. Kada uzmete u obzir da naša opština spada u treću grupu po razvijenosti, sredstva koja se izdvajaju još su veća i značajnija, ali je i logično da smo morali da uvedemo minimalne korekcije u skladu sa prilivom sredstava. Po novom Pravilniku od početka 2017.godine predviđeno je i isplaćuje se 62.000,00 na ime jednokratne pomoći za novorođeno dete, jer država kroz roditeljski dodatak za istu svrhu izdvaja 38.000,00 dinara što u zbiru daje 100.000,00 i tako smo još uvek opština sa najvećim izdvajanjima za borbu protiv bele kuge u Vojvodini. Dešavalo se da deo pomoći koja se isplaćuje u ratama zakasni mesec dana, ali se praktikuje i davanje akontacije pre rođenja deteta kroz jednokratnu pomoć, posebno kada se radi o socijalno osetljivim porodicama. U svakom slučaju, nema govora o ukidanju pomoći za novorođeno dete, jer se broj dece povećava od kada lokalna samouprava dodeljuje sredstva, tvrdi Dragan Popović.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: