Suša uzima danak na usevima Južnog Banata Suša uzima danak na usevima Južnog Banata

Suša uzima danak na usevima Južnog Banata

Bela CrkvaEkonomijaIzdvajamoNajnovijePoljoprivreda 12/07/2017

Na području opštine Bela Crkva koja je nažalost i gradobitna, i uz prolećne mrazeve koji su bili ove godine, može se reći da je... Suša uzima danak na usevima Južnog Banata

Na području opštine Bela Crkva koja je nažalost i gradobitna, i uz prolećne mrazeve koji su bili ove godine, može se reći da je situacija kako u ratarstvu, tako i u voćarstvu i povrtarstvu veoma teška.

 NEDOSTATAK VLAGE UGROŽAVA USEVE: Za sada je sve u redu, ali ako ne bude kiše…

Prva dekada jula je završena, izuzetno visoke temperature uz malo padavina ne prijaju naročito ratarskim kulturama. Kiše je bilo nedovoljno, u maju je palo 70 l/m2 što je bilo oko proseka, tkom juna zabeleženo je 59 litara, odnosno 22litra manje od proseka, a od 1.jula do danas samo 5l/m2. u odnosu na višegodišnji prosek ove godine je palo 110 lit manje kiše (za period 01.01.-11.07.).

-Postoje potesi koji su dobili kišu u većoj meri ali ni oni neće dati dobar prinos. Kukuruzu nedostatak vlage veoma smeta, od toga da je po porastu daleko manji, do toga da se „upreda“ od nedostatka vode, i takve biljke ne mogu da naprave prinos. Suncokretu manje smeta suša, ali ovo je previše, glave suncokreta pokazuju da prinosa neće biti kao prošle godine, kaže Dragan Stanković, član veća za poljoprivredu opštone Bela Crkva.

DA LI ĆE OVO BITI SPAS ZA MALINARE? Evo ko je ponudio NAJVIŠU otkupnu CENU!

Proizvođači se javljaju kancelariji u opštini, međutim, za sada nema posebnog mehanizma kojim bi se situacija rešavala. Mere će zavisiti od vremenskih prilika u narednim nedeljama. Poseban problem svakako predstavlja bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom bez zalivnih sistema uz klimatske promene. U svim oblastima poljoprivredne proizvodnje bez zalivnog sistema, odmah može da se računa da su šanse za dobar prinos pola-pola.

-Koštičavo voće se bere, jabuke rane nemamo u većoj količini. Niske prolećne temperature,  mraz je odneo dobar deo roda. Najveći problem imaju voćari iz Kruščice koji nemaju uslova za zalivanje voća, a poseduju znatne površine pod zasadima i u sušnim godinama imaju problem sa kvalitetom, kaže Stanković.

Poljoprivredni proizvođači gledaju u nebo i nadaju se da ove ekstremno visoke temperature neće doneti oluju i grad, jer bi u tom slučaju priča bila završena.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: