STRAHOTA KOJU PANČEVCI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Kako je NACISTIČKI KRVAVI PIR postao najbolje dokumentovani ratni zločin (FOTO/VIDEO) STRAHOTA KOJU PANČEVCI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Kako je NACISTIČKI KRVAVI PIR postao najbolje dokumentovani ratni zločin (FOTO/VIDEO)

STRAHOTA KOJU PANČEVCI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Kako je NACISTIČKI KRVAVI PIR postao najbolje dokumentovani ratni zločin (FOTO/VIDEO)

IzdvajamoNajnovijePančevo 14/11/2017

Jedan od najgorih nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu u Srbiji je onaj koji se desio u Pančevu. SPOMEN OBELEŽJE ,,STRATIŠTE“: Rekonstrukcija do kraja... STRAHOTA KOJU PANČEVCI NIKADA NEĆE ZABORAVITI: Kako je NACISTIČKI KRVAVI PIR postao najbolje dokumentovani ratni zločin (FOTO/VIDEO)

Jedan od najgorih nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu u Srbiji je onaj koji se desio u Pančevu.

SPOMEN OBELEŽJE ,,STRATIŠTE“: Rekonstrukcija do kraja jula (VIDEO)

Zločin u Pančevu 1941. je naziv za užasan zločin koje su učinile nemačke okupacione snage 21. aprila 1941. godine, potpomognute sa domaćim Folksdojčerima (Dunavski Nemci). Tom prilikom je 36 Pančevaca najviše Srba, od čega 35 muškaraca i 1 žena obešeno u blizini ulaska u gradsko groblje.

Ovaj svirepi zločin je učinjen kao odmazda za ubijenih devet pripadnika pronacističke organizacije Kulturbund iz Pančeva koji su imali okršaj 7. aprila 1941. sa pripadnicima jugoslavenske kraljevske vojske, koje su pokušali da razoružaju. Kasnije su nemačke okupacione vlasti lažirale napad na jednu vernaht patrolu i optužili lokalno stanovništvo za to.

Vođe Kulturbunda

Početkom 1920-ih godina u čitavoj Dunavskoj banovini pojavio se Kulturbund prikriveni pronemački pokret, koji je imalo javno za cilj čuvanje nemačkog jezika i kulture, a tajno se borio za odvajanje Vojvodine od Kraljevine  Jugoslavije. Upravo ovaj pokret je kasnije  postao stožer  nacističke SS jedinice „Princ Eugen“.

Dunavski Nemci- pripadnici SS jedinice „Princ Eugen

Folksdojčeri su od samog početka okupacije zaveli strahovladu i teor velikih razmera, jer su želeli da se osvete Srbima, pogotovo Soluncima i pripadncima Sokolskih pokreta, za poraz u Prvom svetskom ratu. Tako da su oni odmah sačinjavali spiskove uglednih i imućnih Srba za likvidaciju. Jedino u okupiranoj Srbiji i Banatu je važilo genocidno pravilo „Ubiti 100 Srba za jednog Nemca, a 50 Srba za jednog ranjenog Nemca“.

STANOVNICI KOVINA GA I DANAS PAMTE: Evo žašto je Eugen Paul, kovinski Nemac ostao upamćen kao „Banatski Šindler“ (FOTO)

Povodom proslave Hitlerovog rođendana (20. april) jedan pijani nemački vojnik je ubio drugog nemačkog vojnika tokom međusobne svađe, u gradu Pančevu gde je vladao policijski čas. Kako bi se zataškao ovaj zločin isceniran je napad na nemačku patrolu u blizini starog pravoslavnog groblja. U tome su pomagali članovi Kulturbunda, koje je predvodio Jakob Avender (Jacob Awender).

Naredni dan je osvanuo plakat u gradu gde se javno objavljuje da će se obesiti 10 Srba za svakog ubijenog Nemca.

Vojne okupacione vlasti u Pančevu donele odluku da se uhapsi veći broj srpskih civila za odmazdu. Uhapšeno je nasumično na ulicama 36 Srba, a među njima i jedna žena. Nevine žrtve su dovedene su blizu gradskog groblja i podeljene u dve grupe, gde su već napravljena vešala. Prva grupa je obešena, a druga grupa je streljana. Naređenje za izvrešenje zločina dao je nemački oficir Fric Bandelov (Oberstlojtnant Fritz Bandelow).

Streljanje srpskih civila u Pančevu izvršli su pripadnici nemačkog Vermarhta, tačnije odred „Velika Nemačka“ (Gross Deutschland). Dok je čin vešanja dobrovoljno izvršio jedan Folksdojčer, mesarski radnik, sa velikim zadovoljstvom.

Pripadnici odreda „Velika Nemačka“ streljaju civile

Čovek koji je oslobodio Pančevo

Sve žrtve, i obešene i streljane, ostavljene su na tom mestu 24 časa, nakon čega ih je rodbina sahranila. Istovremeno su sahranjene i četiri žrtve koje su dan ranije streljane

Ta javna likvidacija imala je za cilj da zastraši ostale građane Pančeva koji bi pomislili da pruže otpor.

 

IMENA ŽRTAVA

Obešena su sledeća lica:

Milanović Milan, iz Pančeva.
Milivojević Milutin, iz Omoljice.
Čadik Jakov, iz Pančeva.
Koceš Franja, iz Pančeva.
Caran Milorad, iz Pančeva.
Azicki Pera, iz Pančeva.
Mirđić Đorđe, iz Pančeva.
Žestić Vladimir, iz Pančeva.
Maksin Jovan, iz Pančeva.
Topolovački Aleksandar, iz Pančeva.
Skovran Mirko, iz Pančeva.
Ristić Ljubomir, iz Pančeva.
Jeftić Milenko, iz Pančeva.
Adamović Jovan, iz Pančeva.
Stojkov Dušan, iz Pančeva.
Radak Kosta, iz Pančeva.
Ćosić Taja, iz Pančeva.
Šiškulović Darinka, iz Pančeva.

Streljana su sledeća lica:

Humanović Tihomir, iz Pančeva.
Grobanović Ivan, iz Pančeva.
Tešanović Gojko, iz Pančeva.
Pantelić Sava, iz Pančeva.
Hadžić Dušan, iz Pančeva.
Grujuć Đura, iz Pančeva.
Haker Šandor, iz Pančeva.
Markov Toma, iz Pančeva.
Perić Steva, iz Pančeva.
Crni Đura, iz Pančeva.
Novak Marijan, iz Pančeva.
Milenković Dragutin, iz Pančeva.
Nedić Pera, iz Pančeva.
Dimković Tihomir, iz Pančeva.
Atanacković Draga, iz Pančeva.
Atanacković Radivoj, iz Pančeva.
Avramov Vasa, iz Pančeva.
Pinter Stevan, iz Pančeva.

Posleratna jugoslavenska Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača je detaljno rekonstruisala okolnosti ovog zločina, strukturu žrtava i počinioce. Zločin u Pančevu 21-22. aprila 1941. verovatno je najbolje dokumentovani ratni zločin na tlu okupirane Jugoslavije 1941-1945.

Sam zločin dokumentovao je nemački vojni fotograf Herhard Gronefeld (1911–2000) , koji je decenijama posle Dugog svetskog rata čuvao sve te slike u svojoj privatnoj arhivi, a posle rata se bavio slikanjem prirode.

Pred smrt Gronefeld je objavio na jednoj izložbi fotografija o učešću jedinica Vermarhta i te svoje slike… gde je izjavio sledeće za sliku vešanja pančevačkih Srba:
„Ovo je fotografija koja je na mene ostavila najužasniji utisak do kraja mog života. Gledao sam oči tih potpuno nevinih ljudi koji su osuđeni na smrt i taj njihov pogled prati me i danas, kao najstrašniji košmar…“.

Video zapis o likvidaciji pančevačkh civila široj javnosti je postao dostupan je tek 13. septembra 2010. godine na Istorijskom kanalu (History Channel) u Kanadi, kao deo emisije „Drugi svetski rat u boji“ (Second World War in Color).

Taj video zapis je ustvari filmskom kamerom u boji sačuvao Gotfried Kasel, a prvi put ga je objavio 1997. godine, kao odgovor da je vojska Vermarhta bila viteška, i nije učestvovala u ubijanju civila. Time je razbio sve stereotipe.

Izvor: Južni Banat/zlocininadsrbima.com

Foto/Video: Gerhard Gronefeld

Najnovije vesti:

 • Traži se ime za novi most u Novom Sadu

  Iako su dva luka novog Železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu „NSBuild“ predložio da celokupna javnost predloži najbolje rešenje za ime...

 • SITUACIJA GORA NEGO IKAD: Poslednje tri godine su najtoplije ikada zabeležene, a tek nas čeka PAKAO

  Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrevanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi. Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje merenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom...

 • Oštećena fasada katedrale u Vršcu

  Rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda, jedna od najvećih rimokatoličkih crkvi u Srbiji, zbog svog impozantnog izgleda i dimenzija često se naziva „katedralom“, iako nikada nije bila sedište biskupa.  Dugačka 61, a široka 22 metra, sa tornjevima visokim 63...

 • STRADALA PRED 21. ROĐENDAN: Studentkinja izgubila život u UŽASNOJ NESREĆI u Novom Sadu

  Studentkinja Nataša Petrović (20) iz Užica, koju je u petak udario automobil na pešačkom prelazu u Novom Sadu, preminula je juče u Kliničkom centru Vojvodina, posle pet dana borbe lekara za njen život. Nesreća se dogodila u petak, oko...