STIŽE VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Pojavio se SMRTONOSNI komarac, evo kako da se ZAŠTITITE! STIŽE VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Pojavio se SMRTONOSNI komarac, evo kako da se ZAŠTITITE!

STIŽE VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Pojavio se SMRTONOSNI komarac, evo kako da se ZAŠTITITE!

NajnovijeZdravlje 17/07/2017

Smrtonosni virus Zapadnog Nila, od kog strahuje ceo svet, stigao je i u Srbiju, a najugroženiji su deca, trudnice, starije osobe kao i hronični... STIŽE VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Pojavio se SMRTONOSNI komarac, evo kako da se ZAŠTITITE!

Smrtonosni virus Zapadnog Nila, od kog strahuje ceo svet, stigao je i u Srbiju, a najugroženiji su deca, trudnice, starije osobe kao i hronični bolesnici. 

Izolovan je kod komaraca na teritoriji Beograda, Pančeva, Novog Sada i Zrenjanina, a stručnjaci najavljuju da bi se uskoro mogao javiti i kod ljudi.

Bolest se dobija ubodom zaraženog komarca, tako da se preporučuje što kraći boravak u prirodi u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Goreće Srbija! Meteorolozi najavili ekstremne temperature i UPOZORILI građane

– Bilo je pitanje trenutka kada će se zaraženi komarci pojaviti kod nas, jer ih već duže vreme ima u zemljama iz okruženja. Sada je pitanje trenutka kada će se i prvi oboleli javiti. Naročiti oprez se preporučuje trudnicama i osobama sa slabijim imunitetom, jer se kod njih najčešće javlja najteži oblik ove bolesti koji može uzrokovati smrt- kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

On ipak napominje da većina ljudi ovaj virus preleži na nogama, čak 80 odsto zaraženih, dok se kod ostalih javljaju simptomi slični gripu.

– Kod jednog do dva odsto obolelih se javlja upala moždanica i mozga koja okd starijih ili hroničnih bolesnika u većini tragično okonča- dodaje on.

Izvor: Srbija Danas

Najnovije vesti: