SRBIJA PAMTI VELIKANA: Svečanom akademijom obeležena stogodišnjica od smrti Lazara Dunđerskog SRBIJA PAMTI VELIKANA: Svečanom akademijom obeležena stogodišnjica od smrti Lazara Dunđerskog

SRBIJA PAMTI VELIKANA: Svečanom akademijom obeležena stogodišnjica od smrti Lazara Dunđerskog

IzdvajamoKulturaNajnovije 06/12/2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, povodom obeležavanja 100 godina od smrti Lazara Dunđerskog, velikog... SRBIJA PAMTI VELIKANA: Svečanom akademijom obeležena stogodišnjica od smrti Lazara Dunđerskog

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu, povodom obeležavanja 100 godina od smrti Lazara Dunđerskog, velikog srpskog dobrotvora.

„Najdublji naklon senima Lazara – Laze Dunđerskog. Neka i ova svečana akademija još snažnije osvetli duh porodice Dunđerskih, i svih drugih porodica koje su Vojvodinu stvarale vekovima. Njegovim naslednicima kao i naslednicima svih drugih uglednih i poštovanih ljudi stare Vojvodine, i jedno veliko izvinjenje, verujem prvi put od predstavnika države, za sve ono što su pretrpeli u vreme komunističke diktature, nezakonito, nepravedno i nemoralno“, rekao je Mirović.

On je dodao da su to vreme, svako na svoj način, obeležili i drugi naši velikani, kao što su Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Mihajlo Polit Desančić, Đorđe Natošević, Jovan Bošković, Vasa Pušibrk i mnogi drugi, kojima tek treba da se odužimo.

Lazar Dunđerski bio je jedan od najuticajnijih i najbogatijih Srba u Austrougarskoj monarhiji, koji je svojim dobrotvornim radom pomagao obrazovne i kulturne ustanove srpskog naroda.

Svečanom akademijom Srpsko narodno pozorište odužuje se svom velikom dobrotvoru, koji je u važnom istorijskom trenutku pomogao i izgradio pozorišnu zgradu i ustupio je na korišćenje Srpskom narodnom pozorištu.

BOGAT PROGRAM U CENUTRU MILLENNIUM: Bend dobitnik MTV Best Adria Akt i pozorišna predstava „Priča se po gradu“

Dečje pozorište u Kulturnom centru Opovo: LIMENKICA – ULAZNICA ZA PREDSTAVU TRI PRASETA

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: