Spolja deluju lepo, ali sve morate da zidate ispočetka: Ako kupite kuću za 1 EVRO, desiće vam se OVO Spolja deluju lepo, ali sve morate da zidate ispočetka: Ako kupite kuću za 1 EVRO, desiće vam se OVO

Spolja deluju lepo, ali sve morate da zidate ispočetka: Ako kupite kuću za 1 EVRO, desiće vam se OVO

EkonomijaNajnovijeSvet 05/10/2017

Kada je pročitala informaciju, Egidija de Benediktis nije mogla da veruje svojim očima: U Ganđiju na Siciliji jedna kuća košta skoro kao šoljica espresa.... Spolja deluju lepo, ali sve morate da zidate ispočetka: Ako kupite kuću za 1 EVRO, desiće vam se OVO

Kada je pročitala informaciju, Egidija de Benediktis nije mogla da veruje svojim očima: U Ganđiju na Siciliji jedna kuća košta skoro kao šoljica espresa.

– Kako je to moguće? Idemo da vidimo – rekla je suprugu. Tako je par iz Belgije stigao u sicilijanski gradić između Katanije i Palerma, gde su se uverili u istinitost informacije.

KUPACA NI OD KOROVA: Kuću od 100 KVADRATA i hektar zemlje NIKO NEĆE, a košta svega 6.000 EVRA

U Ganđiju nema ni traga od živosti i vreve obližnjeg Palerma. Grad podignut na steni ima oko 6.700 stanovnika i čini se da je u njemu vreme prestalo da teče još u srednjem veku. Na uskim, strmim uličicama između gradskih zidina i bezbrojnih crkava, retko koga ćete sresti. Živopisno mesto je okruženo planinarskim stazama i gleda na vulkan Etnu. Ali od lepog pogleda se ne živi, pa mnogi odlaze u veće gradove ili u inostranstvo.

 

Gradonačelnik Frančesko Ganđija Paolo Miljaco ponosan je na inicijativu svog prethodnika Đuzepea Ferarela kao da je njegova: ko kupi kuću za jedan evro, obavezuje se da je restaurira za tri godine, a kao garanciju polaže 5.000 evra. Cilj je da se podigne vrednost istorijskom centru, da se ponovo naseli i da se pomogne lokalnim zanatlijama, objašnjava Miljaco.

U proteklih nekoliko godina prodato je oko stotinu kuća za jedan evro, a ideju su kopirale i opštine u Toskani i Laciju.

 

Alesandro Cilibrazi, zajedno sa partnerom Santom Bavakvom, obnavlja napuštene, zapuštene i oronule kamene kuće. One još pripadaju pravim vlasnicima, koji su izrazili spremnost da ih prodaju za jedan evro. Na ovom sajtu na Fejsbuku zainteresovani mogu da steknu utisak o tridesetak jeftinih objekata.

– Kuće za jedan evro su se raspadale, bilo je mnogo posla – kaže 69-godišnja De Benediktis. Cilibrazi im je, međutim, pokazao drugu kuću, koju je takođe trebalo renovirati, ali je bila u relativno dobrom stanju. Od 2014, kada su je kupili, belgijski penzioneri uložili su u nju 75.000 evra.

 

Laura Marija Alienor Radulesku iz Štutgarta došla je da kupi kuću za jedan evro, ali je kupila skuplju.

– Spolja deluju ljupko, ali zaista morate da zidate ispočetka. A ako kupite kuću za jedan evro, imate ceo život da je renovirate – kaže ona.

(FOTO) NA LANČIĆU IME TVOJE! Srpska pevačica je NESTALA u jeku slave, a šokiraće vas kako IZGLEDA posle 20 GODINA!

Izvor: Blic

Najnovije vesti: