SNEG DOBRODOŠAO: Brige poljoprivrednika zbog izmrzavanja useva SNEG DOBRODOŠAO: Brige poljoprivrednika zbog izmrzavanja useva

SNEG DOBRODOŠAO: Brige poljoprivrednika zbog izmrzavanja useva

EkonomijaNajnovije 10/01/2017

U Južnobačkom okrugu zemljište je smrzlo na dubini od 10 do 20 santimetara, a izuzetno niske temperatura se spustale do minus dvanaest pa čak... SNEG DOBRODOŠAO: Brige poljoprivrednika zbog izmrzavanja useva

U Južnobačkom okrugu zemljište je smrzlo na dubini od 10 do 20 santimetara, a izuzetno niske temperatura se spustale do minus dvanaest pa čak i minus četrnaest stepeni celziusa. Po rečima meteorologa, taj ledeni talas potrajaće još koji dan. Led i niske temperature dobro su dosle plasticama pooranog zemljišta, međutim poljoprivredni proizvođači brinu zbog mogućnosti izmrzavanja useva.

Po rečima stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe Novi Sad , Janka Papa pšenice koje su posejane do 20 oktobra i nalaze se u fazi bokorenja, pa čak i one iz kasnijih rokova setve nisu u opasnosti , i napominje da će sneg koji je pao dobro zaštititi useve, te da je još uvek rano govoriti o eventualnom izmrzavanju.

U regionu Šumadije zbog zakasnele berbe kukuruza i ostalih okopavina, setva pšenice obavljena je van optimalnog vremenskog roka. Na sreću, agroekološki uslovi bili su izuzetno povoljni u fazi klijanja i nicanja,tako da je pšenica ušla u zimski period sa formirana tri do četiri lista. Iako nije u potpunoj fazi bokorenja, ova ozima strnina može da izađe iz zimskog perioda bez većeg imrzavanja i proređivanja biljnog sklopa.

Međutim,u poslednjih nekoliko dana zbog niske temperature iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac savetodavac Dobrivoje Popović ističe da u šumadijskim atarima trenutno ima od pet do petnaest santimetara snežnog pokrivača, koji doprinosi povećanju temperature zemljišta u zoni klijanja i nicanja i predstavlja odličan termoizolator, te da domaće sorte pšenice još uvek odolevaju postojećem temperaturnom minusu.

Izvor: RTV.rs

Najnovije vesti: