SAVRŠENO MESTO ZA SUSRET SA PRIRODOM: Predivna obala reke Karaš u Jasenovu (FOTO) SAVRŠENO MESTO ZA SUSRET SA PRIRODOM: Predivna obala reke Karaš u Jasenovu (FOTO)

SAVRŠENO MESTO ZA SUSRET SA PRIRODOM: Predivna obala reke Karaš u Jasenovu (FOTO)

Bela CrkvaIzdvajamoNajnovije 19/04/2017

Reka Karaš izvire u Anina planinama, severoistočno od grada Anina u Ruminiji. Izvor je u blizini izvorišta reka Brzava i Nera. Jasenovčani su se... SAVRŠENO MESTO ZA SUSRET SA PRIRODOM: Predivna obala reke Karaš u Jasenovu (FOTO)

Reka Karaš izvire u Anina planinama, severoistočno od grada Anina u Ruminiji. Izvor je u blizini izvorišta reka Brzava i Nera. Jasenovčani su se potrudili da ova reka ima najlepše obale upravo kod njihovog sela.

Odmah posle prelaska rumunsko—srpske granice Karaš dobija značajnu pritoku Burugu sa desne strane i Ilidiju sa leve. Protiče pored sela Kuštilj, Vojvodinci, Dobričevo, Banatska Subotica, Straža i Jasenovo, kada dodiruje istočne delove Deliblatske peščare kod brdašca Dumača. Od ove tačke Karaš je deo kanala Dunav—Tisa—Dunav i prolazi pored mesta Dupljaja, Grebenac, Kajtasovo i Banatska Palanka pre nego što završi svoj 60 km put kroz Srbiju i ulije se u Dunav kod mesta Stara Palanka.

I pored velike drenažne površine od 1.400 km², Karaš nije ni u jednom delu svoga toka plovan, ali je upravo zbog toga predivan za odmor.

Bujična reka, sa  neregulisanim vodotokom, u prolećnim mesecima se često izliva i stvara problem stanovnicima Jasenova, Dobričeva i Dupljaje. U toku leta Karaš je omiljeno mesto za kupanje stanovnika Jasenova, a sve je više i turista iz okoline.

Karaš predstavlja i raj za ribolovce. Štuke, šarani, babuške i sunčice čine deo faune ove reke.

Članovi ekološkog udruženja “Karaš” iz Jasenova i beogradski advokat Srpko Savić neizmerno vezan za svoje rodno Jasenovo, na delu obale Karaša napravili su od 2006.godine mesto za hedoniste. Uz predivan gat napravili su prostor za igru mališana, teren za košarku i sa puno ljubavi i posvećenosti sve to održavaju. Često se na ovom mestu mogu videti  kamperi, a bajkerima je omiljeno mesto za odmor.

Niko ne bi očekivao park skulptura u selu, ali Jasenovo ga ima zahvaljujući vajarskoj koloniji koja se od 2006.godine redovno država početkom avgusta. Na koloniji učestvuju Profesori i studenti Akademije likovnih umetnoosti iz Beograda, a sve je više i umetnika iz inostranstva. Ovaj park specifičan je i po tome što je nekoliko puta plavljen, a das u ipak sve skulpture ostale netaknute. Vajarska kolonija je uvrštena u turističku ponudu opštine Bela Crkva, a u pripremi je još jedna manifestacija.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: