PROFESOR IZ PRIŠTINE O VOKERU: On je jedan penzioner, željan pažnje, pa LUPETA O VELIKOJ ALBANIJI PROFESOR IZ PRIŠTINE O VOKERU: On je jedan penzioner, željan pažnje, pa LUPETA O VELIKOJ ALBANIJI

PROFESOR IZ PRIŠTINE O VOKERU: On je jedan penzioner, željan pažnje, pa LUPETA O VELIKOJ ALBANIJI

NajnovijePolitika 18/05/2017

Spahiju dodaje da će Haradinaj nastaviti pregovore sa Beogradom iako je deklarativno protiv njih. Profesor Univerziteta u Prištini i politikolog Nedžmedin Spahiju tvrdi da... PROFESOR IZ PRIŠTINE O VOKERU: On je jedan penzioner, željan pažnje, pa LUPETA O VELIKOJ ALBANIJI

Spahiju dodaje da će Haradinaj nastaviti pregovore sa Beogradom iako je deklarativno protiv njih.

Profesor Univerziteta u Prištini i politikolog Nedžmedin Spahiju tvrdi da priča o „velikoj Albaniji“ na Kosovu malo koga zanima, a u Albaniji nikoga, a da je Vilijam Voker, koji kaže ima projekat za ostvarenje te ideje, penzioner koji samo traži pažnju…

– Iskreno, ta priča (o velikoj Albaniji) pre svega ne zanima nikoga u Albaniji, u njihovoj javnosti. I na Kosovu je sve manje onih koje ta priča zanima. Jedini koji iskreno u to veruje je Musliju. Kosovo je „stvorenje“ Zapada. Bez NATO intervencije i bez Zapada ne bi postojalo i ne bi bilo nezavisno. Ovo što sada albanski političari govore je ucena Zapadu – ako nas ne podržite na vlasti, mi ćemo da uništimo vaš projekat – nezavisno Kosovo. To izgleda suludo, ali to je činjenica – kaže Spahiju.

Na opasku da je bivši šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker rekao da ima projekat „velike Albanije“ i to na proslavi stranke Ramuša Hardinaja, Spahiju odgovara:

– Gospodin Voker je samo jedan penzioner koji želi da bude ponovo interesantan kao što je to bio u nekom periodu, koji traži pažnju… Čovek odlazi u penziju u određenom trenutku života, kada ga određene vitalne funkcije napuštaju. Voker je bio značajan za Kosovo u presudnom trenutku, ali on ne predstavlja nikakvog našeg ideologa.

Na pitanje da li će biti nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ako Ramuš Haradinaj bude novi premijer Kosova, Spahiju odgovara:

– Ako Haradinaj bude na čelu vlade, pregovore će morati da nastavi jer je to u interesu Kosova, kao i Srbije i regiona. Bez obzira na sve, mislim da će se, u tom slučaju, ti razgovori odvijati mnogo lakše i odlučnije, i ono što se bude dogovorilo biće i sprovedeno. To je, možda, još jedan od razloga da Zapad podrži ovu koaliciju na čelu sa Haradinajem, jer u tom slučaju ne bi niko protestovao zbog onog što je dogovoreno. Ako bi koalicija oko Ise Mustafe kojim slučajem vodila novu vladu, bilo bi dogovora u Briselu, ali ne i sprovođenja na terenu.

Spahiju dodaje da će Haradinaj nastaviti pregovore sa Beogradom iako je deklarativno protiv njih.

– Ne verujem da su kosovski političari toliko dosledni da se drže izgovorenog. Naći će, sasvim sigurno, opravdanje da promene stav. A drugo, neće ni smeti da prekine nešto na čemu insistira Zapad – zaključio je Spahiju u intervjuu za Sputnik.

Izvor: Srbija danas

Najnovije vesti: