PRODAJU SE OD TEMIŠVARA DO BOSTONA: Natikače greju i dušu i telo (FOTO) PRODAJU SE OD TEMIŠVARA DO BOSTONA: Natikače greju i dušu i telo (FOTO)

PRODAJU SE OD TEMIŠVARA DO BOSTONA: Natikače greju i dušu i telo (FOTO)

IzdvajamoKovačicaKulturaNajnovije 18/10/2017

Starije populacije znaju šta su natikače a za mlađe,to su pletene čarape sa tankim đonom. Udruženje žena Bakice iz Uzdina , još uvek pletu... PRODAJU SE OD TEMIŠVARA DO BOSTONA: Natikače greju i dušu i telo (FOTO)

Starije populacije znaju šta su natikače a za mlađe,to su pletene čarape sa tankim đonom. Udruženje žena Bakice iz Uzdina , još uvek pletu natikače sa prepoznatljivim rumunskim šarama. Zelena boja je karakteristična za rumunski etnos tako da su i natikače pretežno bledo zelene boje.

Zastupljene su i ostale boje a šare su u obliku cvetova su uglavnom, nijanse crvene boje sa tamno zeleninim listovima.

Članica udrženja žena iz Uzdina Bakice, Marija Balan nam je objasnila kako ceo postupak izrade tj. pletenja natikača. Pletenje traje i do dve nedelje a natikače se uglavnom pletu od čiste vune u boji sa specijalnim načinom pletenja koji treba ovu starinsku obuću da učini izdržljivom ali ipak udobnom.

Ranije su se natikačam objasnila je Balanovam nosile svakodnevno a danas natikače uglavnom nose folkloristi.

Ipak kao suvenir veoma su primamljive za strance koji su i glavni naručioci od Temišvara do Bostona. Bakice prenose znanje i umeće izrade ove lepe i tople obuće čak i na svoje unučiće. Istorija se ponavlja, moguće je da se natikače opet vrate u svakodnevni život a mlade rumunke će biti spremne da isprate trendove.

INFORMIŠITE SE NA VREME! KOVAČIČANI IZNENADIĆETE SE: Evo koliko može da vas košta ogrevno drvo!

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: