PRIZOR OD KOGA ZASTAJE DAH: Pogledajte ŠTA je naš reporter snimio dronom nad Čardakom u Deliblatskoj peščari (FOTO/VIDEO) PRIZOR OD KOGA ZASTAJE DAH: Pogledajte ŠTA je naš reporter snimio dronom nad Čardakom u Deliblatskoj peščari (FOTO/VIDEO)

PRIZOR OD KOGA ZASTAJE DAH: Pogledajte ŠTA je naš reporter snimio dronom nad Čardakom u Deliblatskoj peščari (FOTO/VIDEO)

DruštvoIzdvajamoKovinNajnovijeVideo 08/10/2017

U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatskoj opštini Kovin, nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine. Naš fotoreporter bio... PRIZOR OD KOGA ZASTAJE DAH: Pogledajte ŠTA je naš reporter snimio dronom nad Čardakom u Deliblatskoj peščari (FOTO/VIDEO)

U jugoistočnom delu panonske nizije, u Banatskoj opštini Kovin, nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine.

Naš fotoreporter bio je na Čardaku na peščari i snimio je kadrove od kojih zastaje dah.

Deliblatska peščara, najveća kontinentalna peščara u Evropi, nalazi se kod nas, u južnom Banatu. Neki je zovu Evropska Sahara.

Elipsastog je oblika i orijentisana je u pravcu jugoistok-severozapad. Nastala je tokom ledenog doba od moćnih naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska.

U savremenom periodu vetar Košava oblikovao je izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara. Umereno kontinentalna klima, odsustvo površinskih vodotokova i peščana zemljišta uslovila su osobene životne zajednice, koje su izdvojene u posebnu biljno-geografsku oblast Deliblaticum.

BURNA NOĆ U PANČEVU: Dve osobe Hitna vodila iz kafane, jednu zbog alkohola a drugu…

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: