PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO) PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

IzdvajamoNajnovijePančevo 13/11/2017

Ekipa portal juznibanat.rs razgovarala je sa porodicama koje koriste usluge savetovališta, doma Spomenak. Njihove priče o tome sa kakvim problemima su se suočavali i... PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

Ekipa portal juznibanat.rs razgovarala je sa porodicama koje koriste usluge savetovališta, doma Spomenak.

Njihove priče o tome sa kakvim problemima su se suočavali i na kakve sve prepreke nailaze, o tome kako to na primerima njihove dece izgleda podrška institucija ali i kada okolina postavi barjere prema prihvatanju različitosti su sa jedne strane potresne a sa druge strane pružaju snažnu poruku o istrajnosti i upornosti. Ivanov anđeoski glas, i strast prema muzici ostaviće vas bez daha.

DA IZAĐU NA PRAVI PUT: Projekat „Budi svoj“, socijalizacija dece iz Doma “Spomenak“ (VIDEO)

Pedagog, defektolog-oligofrenolog i psiholog Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak” tri puta nedeljno u prostorijama ove ustanove u okviru projekta “Ojačaj sebe, predupredi grešku 5”pružaju podršku školarcima i adolescentima u rešavanju razvojnih problema karakterističnih za školski uzrast. U rad Savetovališta su uključena deca i mladi, koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji grada, uzrasta od 7 do 18 godina, a koji imaju probleme u ponašanju.

O iskustvima koji su stekli tokom samog programa ali i sa kakvim su se problemima i društvenim predrasudama susretali za portal su govorili porodice Pavović i Kovačević čija deca koriste usluge Savetovališta, od samog početka projektnog finansiranja od strane lokalne samouprave.

Tanja Pavlović ispričala je priču o svom sinu, prihvatanju neprihvatanju društva, na kakve prepreke je njena porodica sve nailazila i kako se osećala kada je shvatila da nije krivica na njoj. Njen sin, podelio je sa nama svoju strast prema muzici, pričao o učitelju, drugarici iz razreda. Njegov neverovatan glas i talenat opčinili su sve prisutne.

Darko Kovačević ispričao je životnu priču njegove porodice i ćerke, koja na žalost zbog mnogih predrasuda i nerazumevanja okoline odrasta bez prijatelja.

Koordinator projekta i direktor Doma Tanja Lukić istakla je da se u savetovalištu radi i sa decom i roditeljima naglašavajući da je važno da porodica bude uključena u rešavanje problema deteta.

SUDBINE DECE IZ DOMA „SPOMENAK“ Njihove priče vas neće ostaviti ravnodušnim, a evo kako su postali USPEŠNI mladi ljudi

-Pružamo podršku u učenju deci sa posebnim potrebama, zatim mladima sniženih intelektualnih kapaciteta, sa problemima u psihosocijalnom funkcionisanju, adolescentima, ističe direktorka Lukić.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti:

 • Traži se ime za novi most u Novom Sadu

  Iako su dva luka novog Železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu „NSBuild“ predložio da celokupna javnost predloži najbolje rešenje za ime...

 • SITUACIJA GORA NEGO IKAD: Poslednje tri godine su najtoplije ikada zabeležene, a tek nas čeka PAKAO

  Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrevanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi. Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje merenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom...

 • Oštećena fasada katedrale u Vršcu

  Rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda, jedna od najvećih rimokatoličkih crkvi u Srbiji, zbog svog impozantnog izgleda i dimenzija često se naziva „katedralom“, iako nikada nije bila sedište biskupa.  Dugačka 61, a široka 22 metra, sa tornjevima visokim 63...

 • STRADALA PRED 21. ROĐENDAN: Studentkinja izgubila život u UŽASNOJ NESREĆI u Novom Sadu

  Studentkinja Nataša Petrović (20) iz Užica, koju je u petak udario automobil na pešačkom prelazu u Novom Sadu, preminula je juče u Kliničkom centru Vojvodina, posle pet dana borbe lekara za njen život. Nesreća se dogodila u petak, oko...