PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO) PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

IzdvajamoNajnovijePančevo 13/11/2017

Ekipa portal juznibanat.rs razgovarala je sa porodicama koje koriste usluge savetovališta, doma Spomenak. Njihove priče o tome sa kakvim problemima su se suočavali i... PORODICE SAVETOVALIŠTA SPOMENAK: Različitost još uvek za mnoge u društvu nepremostiva barjera, LAKŠE JE KADA SHVATITE DA NISTE SAMI (VIDEO)

Ekipa portal juznibanat.rs razgovarala je sa porodicama koje koriste usluge savetovališta, doma Spomenak.

Njihove priče o tome sa kakvim problemima su se suočavali i na kakve sve prepreke nailaze, o tome kako to na primerima njihove dece izgleda podrška institucija ali i kada okolina postavi barjere prema prihvatanju različitosti su sa jedne strane potresne a sa druge strane pružaju snažnu poruku o istrajnosti i upornosti. Ivanov anđeoski glas, i strast prema muzici ostaviće vas bez daha.

DA IZAĐU NA PRAVI PUT: Projekat „Budi svoj“, socijalizacija dece iz Doma “Spomenak“ (VIDEO)

Pedagog, defektolog-oligofrenolog i psiholog Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak” tri puta nedeljno u prostorijama ove ustanove u okviru projekta “Ojačaj sebe, predupredi grešku 5”pružaju podršku školarcima i adolescentima u rešavanju razvojnih problema karakterističnih za školski uzrast. U rad Savetovališta su uključena deca i mladi, koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji grada, uzrasta od 7 do 18 godina, a koji imaju probleme u ponašanju.

O iskustvima koji su stekli tokom samog programa ali i sa kakvim su se problemima i društvenim predrasudama susretali za portal su govorili porodice Pavović i Kovačević čija deca koriste usluge Savetovališta, od samog početka projektnog finansiranja od strane lokalne samouprave.

Tanja Pavlović ispričala je priču o svom sinu, prihvatanju neprihvatanju društva, na kakve prepreke je njena porodica sve nailazila i kako se osećala kada je shvatila da nije krivica na njoj. Njen sin, podelio je sa nama svoju strast prema muzici, pričao o učitelju, drugarici iz razreda. Njegov neverovatan glas i talenat opčinili su sve prisutne.

Darko Kovačević ispričao je životnu priču njegove porodice i ćerke, koja na žalost zbog mnogih predrasuda i nerazumevanja okoline odrasta bez prijatelja.

Koordinator projekta i direktor Doma Tanja Lukić istakla je da se u savetovalištu radi i sa decom i roditeljima naglašavajući da je važno da porodica bude uključena u rešavanje problema deteta.

SUDBINE DECE IZ DOMA „SPOMENAK“ Njihove priče vas neće ostaviti ravnodušnim, a evo kako su postali USPEŠNI mladi ljudi

-Pružamo podršku u učenju deci sa posebnim potrebama, zatim mladima sniženih intelektualnih kapaciteta, sa problemima u psihosocijalnom funkcionisanju, adolescentima, ističe direktorka Lukić.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: