IZABERI RUBRIKU

PANČEVO „PETROHEMIJA“ BELEŽI DOBIT U POSLOVANJU, ALI…Od ovoga radnici NAJVIŠE strahuju (VIDEO)

„Petrohemija“ je i ove godine imala dobit u poslovanju. Kad se tome doda i to da je država preuzela na sebe obavezu da otplati deo duga preduzeća prema NIS-u od 105 miliona evra, dobije se razlog da zaposelni u ovoj kompaniji sviše optimizma dočekuju narednu godinu. Ipak ima i određenog strahovanja zbog predstojeće privatizacije „Petrohemije“.

„Petrohemija“ je zbog sankcija iz devedesetih godiina prošog veka i razaranja u NATO bombardovanju jedno od najzaduženijih domaćih preduzeća, ali je istovremeno i najveći izvooznik. Uprkos finasijskom bremenu koje nosi iz nedavne prošlosti Petrohemija drugu godinu zaredom ima pozitivan saldo. Sindikati zameraju to što radnici nisu osetili taj poslovni uspeh.

– Zato što smo ostali na istm nivou zarada, zato što nismo podmladili kadar, nemamo još uvek na vidiku novih investicija, i to umnogome koči neke stvari, kaže Novica Kocić, Samostalni sindikat.

Sindikalisti pozdravljlaju pomoć koju Vlade Srbije preko Zakona o Petrhohemiji i na druge načine pruža ovoj kompaniji da se finasijski i poslovno konsoliduje.

– Vlada Republike Srbije nam je dala novu šansu da da dokažemo i pokažemo da vredimo i da smo zaslužili to što će se desiti na sednici Skupštine, kaže Novica Kocić, Samostalni sindikat.

– Najvažnije je što će biti sklopljeni komercijalni ugovori o snabdevanju, tržište nam još uvek ide na ruku. Imamo jedino mali problem jer mislim da menadžment nije dorastao ovoj situaciji, ali to ćemo nakon što država reši ove probleme, kaže Zlatko Bekić, sindikat „Pravda“.

MMF je obavezao Srbiju da početkom naredne godine raspiše javni poziv za prodaju ovog preduzeća. Očekivanja sindikalista se kreću od opreznog optimizma do pesimizma.

– To je i dobra i loša vest. Dobra je zato što ćemo možda dobiti strateškog partnera koji će da investira u ‘Petrohemiju’ što je njoj neophodno, jer nije dobovoljan samo dobar poslovni uspeh. Ali nije dobro s druge strane zato što ta eventuana privatizacija i strateški partner može da nas uslovi po mnogo čemu. Mogu da budu manja prava radnika, mogu da budu manje zarade, a ono što je najgore može da bude i manje zaposlenih, kaže Zoran Obradović, Sindikat inženjera i tehničara „Nezavosnost“.

– Ja bih voleo da grešim, ali se ne vidi u naznakama da će biti neko ozbiljan, a i ako bi bilo potencijalnih partnera oni morajud a budu usko vezani sa NIS-om ili Gaspromom jer odatle nam ide sirovina, kaže Zlatko Bekić, sindikat „Pravda“.

Bez obzira na sve nepoznanice, zaposleni u Petrohemiji očekuju da će se naredne godine pozitivno poslovnje konačno odraziti i na njihova primanja.

Izvor: rtv.rs