PANČEVAČKI „MONT EVERST“ Otkrijte kako je veštačko uzvišenje postalo omiljeno „brdašce“ mališana, ali i njihovih roditelja (FOTO) PANČEVAČKI „MONT EVERST“ Otkrijte kako je veštačko uzvišenje postalo omiljeno „brdašce“ mališana, ali i njihovih roditelja (FOTO)

PANČEVAČKI „MONT EVERST“ Otkrijte kako je veštačko uzvišenje postalo omiljeno „brdašce“ mališana, ali i njihovih roditelja (FOTO)

NajnovijePančevo 10/01/2017

Najvišu tačku Pančeva, po svemu sudeći, predstavlja veštačko uzvišenje u blizini keja, a ono je tokom godina postalo najpopularnije mesto za sankanje i klizanje... PANČEVAČKI „MONT EVERST“ Otkrijte kako je veštačko uzvišenje postalo omiljeno „brdašce“ mališana, ali i njihovih roditelja (FOTO)

Najvišu tačku Pančeva, po svemu sudeći, predstavlja veštačko uzvišenje u blizini keja, a ono je tokom godina postalo najpopularnije mesto za sankanje i klizanje najmlađih Pančevaca. Pančevački „Mont Everest“ svakodnevno okuplja na desetine dece i roditelja koji ih ovde dovode, a sa zalaskom Sunca ovde se okupljaju i oni malo stariji.

pancevo-sanke-1

Dok odrasli uglavnom i nisu preterano oduševljeni snegom, za decu je on neprekidni izvor inspiracije i nepresušne zabave. S obzirom na to da je Pančevo ravničarski grad, ne postoji mnogo mesta za sankanje, te za ove potrebe uglavnom služe veštačka brdašca koja se sporadično mogu pronaći na teritoriji grada.

– Dolazimo ovde skoro svaki dan od kako je pao prvi sneg. Ovo je jedino mesto gde deca mogu da se sankaju u Pančevu, a kada imamo vremena odemo u neko od okolnih sela poput Dolova ili Devojačkog bunara, gde postoji više uzvišenja pogodnih za ove potrebe, kaže jedan Pančevac koji je na brdašce doveo svoja dva sina.

pancevo-sanke-4

Pored ovog veštačkog brdašca, postoji još nekoliko manjih poput onog u naselju Kotež II ili na Strelištu koji trenutno takođe služe za iste potrebe. Iako stanovnicima brdovitih gradova ona mogu izgledati smešno, u Pančevu su ona jedina uzvišenja koja se mogu koristiti za zimske čarolije.

Misteriozno brdo u blizini mosta, nastalo je pre nekoliko decenija, u vreme kada se gradio Dom vojske u Pančevu. Ono nikada nije imalo neku posebnu svrhu, ali je postalo savršeno za zimske igre. Tokom ostatka godine pojedinci ga koriste za praktikovanje ekstremnih sportova ili kao mesto za piknik.

pancevo-sanke-2

U trenutku naše posete, ovde je bilo oko 20-ak najmlađih Pančevaca pod budnim okom svojih roditelja.

– Mislim da bi ovo brdo trebalo proširiti sve do Doma vojske i napraviti žičaru, kako bi klinci više uživali, šaljivo kaže jedan Pančevac, iako ideja i nije toliko loša.

Pančevački „Mont Everest“ ne privlači samo decu. Oni malo stariji takođe dolaze ovde kako bi se podsetili na period bezbrižnog detinjstva, iako se uglavnom strpe do zalaska Sunca, kada se većina mališana već umori od igre i hladnoće.

Pančevci koriste smrzavanje Tamiša

pancevo-sanke-5

Veoma niske temperature su tokom poslednjih dana dovele do smrzavanja rečnog toka Tamiša i izmamile mnoge građane Pančeva na reku. U svako doba dana mogu se videti pojedinci koji šetaju po zaleđenom Tamišu, iako nadležni upozoravaju na opasnosti od takvog ponašanja.

Izvor: JužniBanat.rs

Najnovije vesti: