PAMETNE URBANE USLUGE: Opština Plandište na korak do rešavanja problema energetske neefikasnosti (FOTO) PAMETNE URBANE USLUGE: Opština Plandište na korak do rešavanja problema energetske neefikasnosti (FOTO)

PAMETNE URBANE USLUGE: Opština Plandište na korak do rešavanja problema energetske neefikasnosti (FOTO)

EkonomijaNajnovijePlandište 12/10/2017

Opština Plandište učestvuje u projektima prekogranične saradnje. Jedan od tih projekata jeste i projekat „Pametne urbane usluge putem uniformnih standarda kvaliteta javne ifrastrukture za... PAMETNE URBANE USLUGE: Opština Plandište na korak do rešavanja problema energetske neefikasnosti (FOTO)

Opština Plandište učestvuje u projektima prekogranične saradnje. Jedan od tih projekata jeste i projekat „Pametne urbane usluge putem uniformnih standarda kvaliteta javne ifrastrukture za veću energetsku efikasnost –BANATSMART“.

Opšti cilj projekta jeste unapređenje sistema javnog osvetljenja u prekograničnom području, postavljanjem zajedničkih standarda u cilju povećanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja.

Nosilac projekta je Opština Plandište, dok su partneri projekta Opština Rekas iz Rumunije, Timis County Energy Management Association iz Rumunije i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj –Banat. Ukupna vrednost projekta iznosi 1.631.506,80 eura, a IPA sufinansiranje 1.386.780,78 eura. Projekat traje 24 meseca, tačnije do 13.07.2019. godine.

Nakon obavljenih istraživanja došlo se do podataka da je javna rasveta u opštini Plandište i opštini Rekas iz Rumunije na veoma niskom nivou. Ključni problemi su zastarelost instaliranih sistema javne rasvete, energetski neefikasne, što uzrokuje velike energetske gubitke, što za posledicu ima visoke troškove održavanja i dodatno opterećivanje malih opštinskih budzeta. Na osnovu sprovedenih analiza predloženo je da se javna rasveta u centralnim gradskim ulicama kompletno rekonstruiše, a u ostalim ulicama bi se postojeći izvori svetla zamenili novim izvorima na postojećim stubovima.

Početak projekta je danas prezentovan u Plandištu. Prezentaciji projekta prisutvovali su svi partneri na projektu.

„Energetska neefikasnost javne rasvete je problem koji se manifestuje ne samo u malim društvenim, već i u većim i brzo razvijenim sredinama. Ovim projektom smanjićemo potrošnju energije u sistemu javnog osvetljenja, a samim tim i troškove budzetskih sredstava za ove namene, kao i da ćemo uspostaviti zajednički sistem praćenja i uštede energije u dve pogranične opštine.“ – izjavio je predsednik opštine Plandište, Jovan Repac, kao domaćin skupa.

Dve partnerske opštine u ovom projektu zaključile su da se susreću sa identičnim problemom energetske neefikasnosti, kao i da imaju sličnosti i u drugim sferama društveno – ekonomskog života, te se tako pokrenula i inicijativa za rešavanje ovog problema, što je za posledicu imala početak projekta.

TURISTIČKI POTENCIJALI: Saznajte čime se sve ponose u Plandištu (FOTO)

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: