Ovo su investicije i ulaganja koji čekaju Pančevo u narednom periodu Ovo su investicije i ulaganja koji čekaju Pančevo u narednom periodu

Ovo su investicije i ulaganja koji čekaju Pančevo u narednom periodu

EkonomijaIzdvajamoNajnovijePančevo 06/12/2017

Maja Vitman je na funkciji gradskog menadžera od 5. septembra. U delokrugu njenog rada prvenstveno je sprovođenje projekata koji imaju za cilj stimulisanje ekonomskog... Ovo su investicije i ulaganja koji čekaju Pančevo u narednom periodu

Maja Vitman je na funkciji gradskog menadžera od 5. septembra. U delokrugu njenog rada prvenstveno je sprovođenje projekata koji imaju za cilj stimulisanje ekonomskog razvoja našeg grada i pokretanje raznih inicijativa za same projekte i realizaciju nekih potencijalnih investicija.

Pitali smo je koliko joj je prethodno iskustvo na mestu direktora nekadašnjeg JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva od značaja na ovoj funkciji?

– Iskustvo iz prethodnog perioda kao direktora Direkcije puno mi znači jer se moj posao nešto posebno ne razlikuje po opisu posla koji sam radila ranije, bar u onom delokrugu koja se odnosi na investicije. Jedno od najvažnijih zaduženja gradskog menadžera je da učestvuje u samoj pripremi investicija, a koje se odnose na prikupljanje informacija i potreba od strane naših mesnih zajednica u gradu i naseljenim mestima. Škole, institucije, Domovi zdravlja, svi oni koji posluju u gradu dostavljaju zahteve i dopise gradskom menadžeru koji u saradnji sa Sekretarijatom za investicije razmatra.

Novi Sekretarijat za investicije čini tim ljudi koji je radio u sastavu nekadašnje Direkcije, a od septembra posluje u Gradskoj upravi. Koliko je važna Vaša saradnja s ovim Sekretarijatom?

– Za naš posao vezana je međusobna saradnja, dobro planiranje potrebnih poslova, izrada tehničke dokumentacije i sprovođenje daljih investicija. Vodiće se računa da i dalje sve investicije budu realizovane u skladu sa Zakonom. Sva tehnička dokumentacija koja je urađena u nekom prethodnom periodu potrebno je da bude upodobljena sa svim zakonima koji su od skoro stupili na snagu.

To će biti moj zadatak i cilj u narednom periodu kao i dobra saradnja s mesnim zajednicama. U principu, unapređenje poslovnog ambijenta, ono što je jako važno da nastavimo resertifikaciju grada, tamo gde smo stali, jer smo dobili sertifikat da važimo za grad s povoljnim poslovnim okruženjem. U narednom periodu očekuje nas resertifikacija.

Šta će biti prioriteti Grada Pančeva u narednoj godini po pitanju ekonomskog i strateškog razvoja cele teritorije grada?

– Prioriteti će biti podsticanje kapitalnih investicija i predstavljanje njihovog značaja za sam grad. Kroz Strategiju razvoja radi se i na samoj stabilizaciji grada. Priprema se vizija daljeg razvoja što utiče i na same promene u kvalitetu života. Ono što je nama jako bitno je Severna poslovna zona kao grinfild investicija i sve braunfild investicije koje imamo.

Svojim dobrim geografskim položajem u odnosu na druge gradove u Srbiji, imamo izuzetno veliki potencijal i mogućnost. Ono što nam kvari sreću u celoj priči je činjenica da se nalazimo u prvoj grupi razvijenih gradova pa samim tim neke podsticajne mere su znatno niže u odnosu na neke druge gradove koji su možda kao prioritet našli investicije od stranih ulagača.

Prethodna vlast se nije brinula o tome da stvori jedan pozitivni poslovni ambijent.

MAJA VITMAN PREUZELA DUŽNOST GRADSKOG MENADŽERA: Udarno od prvog dana, kreće sprovođenje projekata za razvoj Pančeva

Mi u Pančevu zapravo do sada nismo imali nijednu grinfild zonu u gradu?

– Tako je. Mi smo uspeli praktično za dve godine, ulazeći u treću, da stvorimo mogućnosti za stvaranje jednog poslovnog ambijenta. Infrastrukturnim opremanjem i ulaganjima prvenstveno Grada koji je iz kreditnog zaduženja uspeo da stvori mogućnosti za neke buduće ulagače i investitore, da stvori mogućnosti da se takve investicije i dese. Urbanistički prvo smo planirali Severnu poslovnu zonu.

Strateški je dobro isplanirana. Prvo su stvoreni uslovi da se ta parcela vrati u ruke grada kako bismo uopšte mogli da planiramo sve investicije. Poslednju, treću fazu 7. Nove imamo ugovorenu s Upravom za kapitalna ulaganja gde Grad Pančevo učestvuje s 20% sufinansirajući vrednost tih radova. Ostatak sredstava dobićemo od Uprave za kapitalna ulaganja s kojima smo uspeli da u poslednjih godinu dana, otkako je promenjena vlast na nivou Pokrajine, stvorimo izuzetno dobru saradnju.

Imenovani ste i za predsednicu Komisije za vrednovanje projektnih ideja. Koliko su razrađene ideje i unapred spremni projekti važni za razvoj Grada Pančeva?

– Imamo veliki broj projekata koje smo pripremali u poslednje dve godine, a koji su spremni i mogu se realizovati odmah. Takođe smo se pozabavili da preuzete projekte iz prethodnog perioda koje smo imali uskladimo s novim Zakonom o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 2015. godine. Kao Grad Pančevo imamo projekte koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu, energetsku efikasnost, veliki broj projekata za primarnu zdravstvenu zaštitu i izuzetno veliki broj projekata koji se odnose na vodosnabdevanje i zaštitu voda.

Od naših javno-komunalnih preduzeća koja su u prethodnom periodu radila na izradi tehničke dokumentacije imamo projekte od JKP Grejanje u oblasti energetike i energetske efikasnosti, a što se tiče projekata od Vodovoda i kanalizacije, uglavnom je ono što se odnosi na izgradnju vodovodne i fekalne kanalizacije po ulicama i naseljenim mestima. Imamo i projekata u oblasti kulture i u oblasti poslovne infrastrukture.

Za sada imamo 28 projekata, i ukoliko budemo konkurisali za sredstva i uspemo da prođemo na konkursima, veliki broj projekata može odmah da uđe u realizaciju. Mislimo da će nam budžet za narednu godinu biti usmeren ka izradi tehničke dokumentacije jer s dobro pripremljenim projektima imamo mogućnost da prođemo za sredstva. Za sve projekte koje sam nabrojala imamo građevinsku dozvolu, za neke urađenu i prijavu radova.

U PANČEVU UHAPŠENE DVE OSOBE: Južnobanaćani pali zbog TEŠKIH KRAĐA

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: