NOVI SISTEM LEGALIZACIJE BESPRAVNE GRADNJE: Ovo je ROK! NOVI SISTEM LEGALIZACIJE BESPRAVNE GRADNJE: Ovo je ROK!

NOVI SISTEM LEGALIZACIJE BESPRAVNE GRADNJE: Ovo je ROK!

DruštvoNajnovije 16/07/2017

Da bi sve opštine i gradovi u Srbiji za tri godine završili legalizaciju bespravne gradnje, činovnicima su određene kvote. Svaki zaposleni na poslovima ozakonjenja... NOVI SISTEM LEGALIZACIJE BESPRAVNE GRADNJE: Ovo je ROK!

Da bi sve opštine i gradovi u Srbiji za tri godine završili legalizaciju bespravne gradnje, činovnicima su određene kvote.

Svaki zaposleni na poslovima ozakonjenja dnevno mora da obradi 15 zahteva. Nisu predviđeni penali za one koji ne budu bili dovoljno brzi.

Zbog spore legalizacije ministarka uzela digitron u ruke i postala ljuta matematičarka. U bazi preko 2 miliona nelegalnih objekata, a rešenja po novom zakonu dobilo samo 86 hiljada vlasnika. Mora brže, a precizna računica koliko brže poslata je svakoj lokalnoj samoupravi.

U ministarstvu ubeđeni da novi tempo neće prouzrokovati greške u radu. Niški službenici ubeđeni da mogu da isprate zadate kvote, ali s druge strane ne kriju da se uzdaju i u pomoć ljudi na povremenim i privremenim poslovima.

“Problemi su isključivo vezani za broj ljudstva koji se bavi time jer nas malo radi a veliki brohj zahteva tako da je vremnski to problem”, kaže Aleksandar Petrović iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju, Niš.

Ako je dokumentacija potpuna i nema nikakvih imovinskih problema, postupak dobijanja ozakonjenja je kažu brz – obrada podataka traje sat-dva, a predmet stiže u katastar u roku od 10 do 15 dana. Ipak, češći su oni nejednostavni slučajevi, u kojima se legalizacija meri godinama.

“Ja sam predavao i ’98 i 2003., 2010., 2013., pa 2016 … sve arhive postoje, a sa komšijom poslednje što sam predao on je i uknjižio a mog predmata nema”, kaže jedan od građana.

“Malo duže traje ne znam zbog čega to inače papiri su predati pre godinu dana”, ističe građanin koji legalizuje garažu od 20 kvadrata.

Za one koji ne budu sprovodili Zakon željenom brzinom nema penala, nema ni nagrada za one koji budu bili brži od očekivanog – samo rangiranje za sve. Najbolji su trenutno Novi Sad, Svilajnac, Petrovac na Mlavi, Negotin i Kraljevo. Najgori: Raška, Ćićevac, Prokuplje, Rekovac i Lapovo.

Izvor: b92

Najnovije vesti:

 • Traži se ime za novi most u Novom Sadu

  Iako su dva luka novog Železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu „NSBuild“ predložio da celokupna javnost predloži najbolje rešenje za ime...

 • SITUACIJA GORA NEGO IKAD: Poslednje tri godine su najtoplije ikada zabeležene, a tek nas čeka PAKAO

  Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrevanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi. Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje merenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom...

 • Oštećena fasada katedrale u Vršcu

  Rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda, jedna od najvećih rimokatoličkih crkvi u Srbiji, zbog svog impozantnog izgleda i dimenzija često se naziva „katedralom“, iako nikada nije bila sedište biskupa.  Dugačka 61, a široka 22 metra, sa tornjevima visokim 63...

 • STRADALA PRED 21. ROĐENDAN: Studentkinja izgubila život u UŽASNOJ NESREĆI u Novom Sadu

  Studentkinja Nataša Petrović (20) iz Užica, koju je u petak udario automobil na pešačkom prelazu u Novom Sadu, preminula je juče u Kliničkom centru Vojvodina, posle pet dana borbe lekara za njen život. Nesreća se dogodila u petak, oko...