NOVAC ZA 67 PROJEKATA: Sredstva prikupljena oportunitetom za škole, domove zdravlja, bolnice NOVAC ZA 67 PROJEKATA: Sredstva prikupljena oportunitetom za škole, domove zdravlja, bolnice

NOVAC ZA 67 PROJEKATA: Sredstva prikupljena oportunitetom za škole, domove zdravlja, bolnice

DruštvoNajnovije 20/03/2017

Ministarstvo pravde raspisalo je novi Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), a ukupan iznos sredstava koji je predviđen... NOVAC ZA 67 PROJEKATA: Sredstva prikupljena oportunitetom za škole, domove zdravlja, bolnice

Ministarstvo pravde raspisalo je novi Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), a ukupan iznos sredstava koji je predviđen za dodelu iznosi 351.509.000 dinara, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Konkurs će sprovesti Komisija Ministarstva pravde, sačinjena od predstavnika relevantnih institucija – tužilaštva, ministarstava zdravlja, prosvete, kulture, rada i pravde, sa ciljem izbora projekata od najvećeg javnog interesa u oblasti socijalne politike, zdravstva, prosvete, kulture, humanitarnog rada i drugih.

Ministarstvo pravde je prvi Konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja raspisalo 18. marta 2016. godine, a sredstva za koja su zainteresovani konkurisali iznosila su 351.509.000 dinara.

Na prvom Konkursu, na predlog Komisije Ministarstva pravde, Vlada Srbije je donela rešenje o raspodeli sredstava na 67 korisnika (projekata), među kojima su mahom bile škole, centri za socijalni rad, domovi zdravlja, bolnice, domovi za stara lica i gerontološki centri…

Ovakav način raspodele sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, definisan je izmenama Zakona o krivičnom postupku, koje je na predlog Ministarstva pravde Narodna skupština Srbije usvojila 2014. godine.

Da bi došlo do odlaganja krivičnog gonjenja odnosno odbacivanja krivične prijave protiv okrivljenog, on je po nalogu tužioca dužan da ispuni neku radnju ili da uplati određeni iznos novca na račun budžeta.

Ta prikupljena sredstva sada se raspodeljuju na osnovu konkursa društveno – socijalnim ustanovanama kojima je najpotrebniji.

Ovaj oglas je objavljen u najnovijem broju „Službenog glasnika Republike Srbije“, kao i na internet prezentaciji Ministarstva pravde.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da se prijave na Konkurs, a rok u kome mogu da prijave svoje projekte je 20 dana od objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Izvor: RTV

Najnovije vesti: