NEVEROVATNO NISKE CENE NEKRETNINA: Zbog niskih cena zakupa stanova, sve više Beograđana se doseljava u Pančevo NEVEROVATNO NISKE CENE NEKRETNINA: Zbog niskih cena zakupa stanova, sve više Beograđana se doseljava u Pančevo

NEVEROVATNO NISKE CENE NEKRETNINA: Zbog niskih cena zakupa stanova, sve više Beograđana se doseljava u Pančevo

NajnovijePančevo 09/01/2017

Na tržištu nekretnina u Pančevu velika je ponuda stanova za prodaju i iznajmljivanje, a cene su znatno niže od onih u prestonici što dovodi... NEVEROVATNO NISKE CENE NEKRETNINA: Zbog niskih cena zakupa stanova, sve više Beograđana se doseljava u Pančevo

Na tržištu nekretnina u Pančevu velika je ponuda stanova za prodaju i iznajmljivanje, a cene su znatno niže od onih u prestonici što dovodi do toga da sve više Beograđana dolazi da živi u ovaj grad. Garsonjere se mogu iznajmiti i za 50 evra mesečno, dok za kupovinu stana u nekim naseljima treba izdvojiti i manje od 400 evra po kvadratu.

Ukoliko uporedimo popis stanovništva iz 2011. godine sa onim prethodnim, iz 2002. godine, broj stanovnika Pančeva se smanjio za 4000. Do sada su se Pančevci uglavnom selili u Beograd, ali zbog relativno niskih cena stanova, agencije za nekretnine sa prostora Pančeva sve više beleže interesovanje Beograđana za stanovanje u južnobanatskom gradu.

– Dok sam živeo u Beogradu, živeo sam na periferiji, pa mi je nakon preseljenja u Pančevo centar Beograda čak postao bliži. Jedan od bitnih razloga za preseljenje je naravno bila i ušteda. Iako sam se doselio u centar Pančeva, stan i dadžbine plaćam za trećinu manje nego ranije. Pored ovih najbitnijih stvari sviđa mi se život u manjem gradu, opušteniji je i sporiji, a i blizina prirode mi je bitna, kaže Filip Radić, koji se iz Beograda u Pančevo preselio pre godinu dana.

On dodaje da je jedini problem što posao u Pančevu nije lako naći.

– Nema ga u toj meri kao u Beogradu i zarada je manja, ali je s druge strane i život jefitniji, kaže Filip.

Stanovi za iznajmljivanje se u centru Pančeva mogu naći i za 100 evra mesečno, dok se cena kvadrata za kupovinu uglavnom kreće između 500 i 1000 evra.

Kada govorimo o kupovini nekretninama, najjeftinije naselje je Misa gde su cene kvadrata u nekim slučajevima niže od 400 evra, dok su trenutno najpopularnija naselja za kupovinu stanova Tesla i Strelište gde je cena kvadrata oko 500 evra.

Kako kažu u agenciji za nekretnine „Perfekt“ iz Pančeva, Strelište je vrlo popularno među mladim bračnim parovima, zbog toga što su stanovi relativno jeftini, a u blizini se nalaze pijaca, škola, vrtić i druge instutucije. Tesla je popularna zbog manjih stanova, niske cene grejanja i relativne blizine centra.

Na Kotežu II se nalaze kvalitetni stanovi, ali su troškovi grejanja i tople vode dosta visoki, zbog čega stanovnici ovog naselja često prodaju stanove i kupuju manje na Tesli. Postoji tražnja i za stanovima na Margiti, gde je najveća pogodnost to što ovde postoji mogućnost grejanja na plin, a što omogućava veću uštedu domaćinstva.

Kao što se Beograđani sele u Pančevo, i Pančevci se premeštaju u okolna sela.

Kuće su dosta jeftinije od stanova, pa se tako i u pančevačkom naselju – Vojlovici, one mogu pronaći po ceni od oko 220 evra po kvadratu. U okolnim selima cene kuća su još niže pa se na primer, za samo 20.000 evra, može kupiti kuća i plac od 144m 2 u Debeljači.

Kao što je naš sagovornik istakao, jedini problem života u Pančevu je nedostatak poslova, ali se i to može nadomestiti velikim tržištem rada u Beogradu, ukoliko bi se saobraćajne veze i infrastruktura između dva grada unapredili. U tom slučaju, Pančevci ne bi zbog posla u Beogradu morali da menjaju mesto stanovanja, a Beograđani bi mogli da pronađu mirniji život u banatskoj ravnici, na samo 15 kilometara od centra zbivanja u glavnom gradu.

Izvor: JužniBanat.rs

Najnovije vesti: