(NE)VAKCINACIJA DECE: Evo koliko je roditelja do sada KAŽNJENO (NE)VAKCINACIJA DECE: Evo koliko je roditelja do sada KAŽNJENO

(NE)VAKCINACIJA DECE: Evo koliko je roditelja do sada KAŽNJENO

DruštvoNajnovije 13/08/2017

U slučajevima nevakcinisanja dece trenutno je u postupku 209 predmeta, a do sada su donete 32 odluke, od kojih je 21 osuda, kaže predsednik... (NE)VAKCINACIJA DECE: Evo koliko je roditelja do sada KAŽNJENO

U slučajevima nevakcinisanja dece trenutno je u postupku 209 predmeta, a do sada su donete 32 odluke, od kojih je 21 osuda, kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

– Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su ustvari osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu – rekao je Marinović za RTS.

Na hiljade roditelja u Vojvodini odbija da vakciniše decu, a kazni – nigde (VIDEO)

Prema njegovim rečima, prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja, a kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obavi se inspekcijska kontrola, sačini se zapisnik o tome i inspektor utvrdi da li je učinjen prekršaj.

– Inspektor sačinjava zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi nadležnom prekršajnom sudu – naveo je Marinović.

Podizanje svesti: Vakcina štiti od bolesti i mogućeg smrtnog ishoda

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR – protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.

U martu prošle godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne vakcinišu dete, a do sada je protiv takvih roditelja podneta 241 prijava i doneta 21 osuđujuća presuda.

Izvor: Blic

Najnovije vesti: