Nepodnošljive vrućine naterale neimare u Alibunaru da rade i – noću (FOTO) Nepodnošljive vrućine naterale neimare u Alibunaru da rade i – noću (FOTO)

Nepodnošljive vrućine naterale neimare u Alibunaru da rade i – noću (FOTO)

AlibunarEkonomijaIzdvajamoNajnovije 16/07/2017

Ovih dana vredni neimari Grčke kompanije „Prenecon“ danonoćno rade na podizanju platformi za vetrenjače vetroparka u Alibunaru. ČUDO U ALIBUNARU – KROMPIR ZVANI DŽIN:... Nepodnošljive vrućine naterale neimare u Alibunaru da rade i – noću (FOTO)

Ovih dana vredni neimari Grčke kompanije „Prenecon“ danonoćno rade na podizanju platformi za vetrenjače vetroparka u Alibunaru.

ČUDO U ALIBUNARU – KROMPIR ZVANI DŽIN: Težak 1250 grama ali to nije kraj (FOTO)

Kako saznajemo, platforma za vetrenjaču podiže se na čeličnim šipovima i u svaku se ugradjuje 40 tona gvozdene armature i 400 kubika betona. Zbog enormno visokih temperatura i humanizacije posla radovi se izvode i noću. U prilog pomenutom pouhvatu je finansijski ugovor kojeg je nemački proizvođač vetroturbina „Senvion“ sklopio sa graditeljem kompanijom „Elicio“ iz Belgije, koja u ovom južnobanatskom mestu podiže vetropark kapaciteta 42 MW.

Pomenutim ugovorom Senvion se obavezuje da isporuči , instalira i pusti u rad 21 turbinu MM 100 od po 2 MW i iste instalira do 2018 godine . U vetroparku Malibunar instalira će se 4 turbine a čulo se da će pomenuta firma u periodu od 15 godina garantovati i servisiranje oba vetroparka.

–Zaključeni finansijski ugovor o projektu predstavlja polaznu tačku za Senvion u Srbiji – rekao je Karelo Skjapareli, direktor Senviona za jugoistočnu Evropu i zahvalio „Eliciu„ na povrenju i saradnji.

Vetropark u Alibunaru imaće 21 turbinu, visina vetrenjače biće 100 metara, kapacitet 2MV i proizvodiće električnu energiju za oko 27ooo domaćinastava. Uporedo teku i radovi na polaganju visokonaponskog kabla kojim će električna energija proizvedena snagom vetra u vetroparku distribuirati obližnjoj trafo stanici 110 KV u Alibunaru.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: