Mirović o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine Mirović o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine

Mirović o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine

DruštvoNajnovije 12/10/2017

Novi Sad, 12. oktobar 2017. godine – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u izjavi za medije uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine, govoreći o izvršenju... Mirović o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine

Novi Sad, 12. oktobar 2017. godine – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u izjavi za medije uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine, govoreći o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvoj polovini 2017. godine, rekao je da aktuelni ekonomski pokazatelji govore u prilog sprovođenja principa ubrzanog privrednog razvoja u Vojvodini – „prvog među jednakim“ principima koje je Pokrajinska vlada zacrtala u vođenju svoje javne politike.

Prema njegovim rečima, rast prihoda od poreza na dobit preduzeća i poreza na zarade, govori da se otvaraju nove kompanije i da se u njima zapošljava velik broj ljudi. To je potkrepio podacima da je na birou za zapošljavanje 22.000 ljudi manje u odnosu na prošlu godinu i da su, kroz dva rebalansa, za 3,8 milijardi dinara povećani prihodi budžeta.

Predsednik Mirović sastao se sa mitropolitom Porfirijem i Miloradom Pupovcem

Kako je Mirović rekao, sada ulazimo u fazu „slatkih muka“, jer je situacija potpuno drugačija u odnosu na period kada nije bilo dovoljno sredstava. Ugovoren je veliki broj projekata i od svih koji su zaduženi za njihovu realizaciju zahteva se efikasniji rad. On je dodao da svakodnevno prati realizaciju započetih projekata i insistira na intenzivnijem i efikasnijem radu da bi, u razumnim rokovima, novac koji pokrajinski budžet ima na raspolaganju bio unet u investicioni ciklus.

„Stepen efikasnosti u realizaciji investicija mora biti blizu 90 procenata, sve ostalo je neuspeh za sekretara, direktore, lokalnu upravu i sve one koji nose taj proces u praksi. Prihvatam da sam za sve odgovoran i u detaljnoj analizi videćemo ko nije izvršio zadatak u pripremi projekta i njegovoj realizaciji u najbržim mogućim rokovima“, naglasio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je podsetio da se svi planirani i započeti projekti realizuju u planiranim rokovima: 11 industrijskih zona u Vojvodini, nova zgrada RTV, Opšta bolnica u Pančevu, Žeželjev most, nove angio-sale, rekonstrukcija klinika, nabavka medicinske opreme, izgradnja zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu, više od 100 obrazovnih ustanova. Kasni se, zbog objektivnih okolnosti, jedino kod rekonstrukcije OŠ „Vasa Stajić“ u Novom Sadu.

Mirović se osvrnuo i na mere za ublažavanje posledica suše u poljoprivredi, koje su utvrđene na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i za koje je rekao da su jasne i konkretne. Posebno je naglasio da se problem suše prvi put u državi rešava na jedan strategijski i trajan način, kroz rekonstrukciju, izgradnju i održavanje sistema za navodnjavanja. Taj posao je započet, korišćenjem državnog kredita iz Abu Dabi fonda, u ovoj godini u Vojvodini na 11 lokacija i priprema se još 27 projekata i, kako je najavio, u pokrajini će biti predviđeni podsticaji poljoprivrednicima za nabavku sistema za navodnjavanje upravo na tim lokacijama.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: