MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Za izvoz jagnjetine u Kinu nema ograničenja MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Za izvoz jagnjetine u Kinu nema ograničenja

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Za izvoz jagnjetine u Kinu nema ograničenja

NajnovijePoljoprivreda 19/05/2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da je dogovor sa Kinom o izvozu jagnjećeg mesa izuzetno važan, jer se time... MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Za izvoz jagnjetine u Kinu nema ograničenja

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da je dogovor sa Kinom o izvozu jagnjećeg mesa izuzetno važan, jer se time otvara tržište i raste proizvodnja.

Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS, naveo da je u Kini dogovoreno da jedna klanica već počne sa izvozom jagnjećeg mesa, ali da se očekuje da u junu dozvolu dobije još osam klanica.

„Mi smo ove godine imali intezivnu komunikaciju sa kineskim kolegama i to je bila priprema za ovo sada. Završili smo sve te pregovore. Klanica Đurđević dobila je dozvolu, još osam klanica dobiće od juna“, rekao je Nedimović.

Tvrdi da je suština da se otvori tržište i da raste proizvodnja.

PROCENE STRUČNJAKA: Mogli bismo da proizvodimo hranu za više od 50 miliona stanovnika

Istakao je da nema ograničenja za količinu jagnjetine koju Srbija treba da izveze, kao i da nije određen minimuma koji može da se izveze.

„Nema apsolutno ograničenja, koliko možemo da isporučimo oni će primiti“, ukazao je Nedimović.

Smatra da je potpisivanje ovih sporazuma osnov za dalji razvitak stočarske proizvodnje.

„Ovo je pravni okvir da bismo dalje mogli da razvijamo stočarsku proizvodnju. Kada imate tržište, znate šta možete da očekujete“, naveo je ministar poljoprivrede.

PRODUŽEN ROK ZA PREDAJU ZAHTEVA ZA SUBVENCIJE ZA NABAVKU NOVIH TRAKTORA: Sve informacije možete dobiti putem sledećih BROJEVA TELEFONA

Naglasio je da država daje subvencije za proizvodnju jagnjećeg mesa, time što subvencioniše svako grlo ovce po 7.000 dinara, a za jagnje još 2.000 dinara.

„Imamo velike subvencije za jagnjeće meso, ali želimo i druge vrste stočarske proizvodnje da oživimo“, rekao je Nedimović.

Kada je reč o proizvodnji goveđeg mesa, ministar je najavio da je u junu predviđen sastanak na tu temu sa kineskim kolegama.

Ukazao je da je jako važan i izvoz mlečnih proizvoda i svinjskog mesa, kao i da će to biti ugovoreno do kraja godine.

Govoreći o tome da li Srbija ima dovoljnu proizvodnju, kako bi mogla da izvozi u Kinu, ministar napominje da je proizvodnja govedine mala i da je cilj države da se ona poveća.

„Otvaranjem ovog i drugih tržišta imamo osnov gde možemo da plasiramo svoje proizvode“, objasnio je Nedimović.

On je istakao da država radi na obnavljanju zadruga, jer je jako važno udruživanje poljoprivrednika koji će na taj način izbeći da svoje kvalitetne proizvode prodaju jeftino.

„Najveći deo tih zadruga biće u poljoprivredi i ideja je da ih jačamo. Ne mogu da se reše problemi preko noći, jer su i nastajali jako dugo“, poručio je Nedimović.

Kada je reč o naznakama da će naša zemlja dozvoliti promet i korišćenje GMO proizvoda i najavljenim protestima zbog toga, Nedimović je ocenio da svako ima prava da iznese svoj stav.

„Proizvodnja i promet GMO proizvoda nije dozvoljena. Stav države i zakon su jasni“, zaključio je Nedimović.

Izvor:RTV

Najnovije vesti:

 • Traži se ime za novi most u Novom Sadu

  Iako su dva luka novog Železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu već spojena, most i dalje nema svoj zvanično ime, pa je njegov projektant Aleksandar Bojović na forumu „NSBuild“ predložio da celokupna javnost predloži najbolje rešenje za ime...

 • SITUACIJA GORA NEGO IKAD: Poslednje tri godine su najtoplije ikada zabeležene, a tek nas čeka PAKAO

  Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrevanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi. Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje merenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom...

 • Oštećena fasada katedrale u Vršcu

  Rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda, jedna od najvećih rimokatoličkih crkvi u Srbiji, zbog svog impozantnog izgleda i dimenzija često se naziva „katedralom“, iako nikada nije bila sedište biskupa.  Dugačka 61, a široka 22 metra, sa tornjevima visokim 63...

 • STRADALA PRED 21. ROĐENDAN: Studentkinja izgubila život u UŽASNOJ NESREĆI u Novom Sadu

  Studentkinja Nataša Petrović (20) iz Užica, koju je u petak udario automobil na pešačkom prelazu u Novom Sadu, preminula je juče u Kliničkom centru Vojvodina, posle pet dana borbe lekara za njen život. Nesreća se dogodila u petak, oko...