MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Srbija nije uvozila meso iz Brazila MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Srbija nije uvozila meso iz Brazila

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Srbija nije uvozila meso iz Brazila

DruštvoNajnovije 20/03/2017

Srbija nije uvozila meso iz Brazila u prethodnom periodu, kažu u Miinistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Zbog skandala s trulim mesom zabrana uvoza... MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Srbija nije uvozila meso iz Brazila

Srbija nije uvozila meso iz Brazila u prethodnom periodu, kažu u Miinistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Zbog skandala s trulim mesom zabrana uvoza brazilske govedine od Čilea do Kine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da se hrana iz uvoza redovno kontroliše na graničnim prelazima, kao i da na celoj teritoriji Srbije kontrole sprovode planski, kontinurano i redovno inspekcije tog ministarstva.

Planovi kontrola se, kako objašnjavaju, prave u odnosu na period i sezonski karakter, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu plana monitoringa, rezultata dosadašnjih kontrola, prijava potrošača i ostalog.

U Brazilu je izbio skandal zbog navodnog podmićivanja sanitarnih inspektora kako bi odobrili prodaju pokvarenog goveđeg mesa, a povodom toga, kako je prenela agencija Rojters, Kina je juče privremeno obustavila uvoz mesa iz Brazila.

Povodom ovog slučaja, najmanje 30 ljudi je uhapšeno, a policija sprovodi raciju u više od desetak postrojenja za preradu mesa.

Meso iz Brazila se izvozi u više od 150 zemalja, a najvažnija tržišta su Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Holandija i Italija.

Prošlogodišnji promet pernate živine je dostigao 5,9 milijardi dolara, a govedine 4,3 milijarde dolara, prema podacima brazilske vlade.

Prema podacima ministarstva u prva dva meseca ove godine u Srbiji je iz prometa povučeno 314 tona hrane biljnog i mešovitog porekla i 70.643 litara alkoholnog pića.

Najčešći razlozi stavljanja tih proizvoda van prometa bili su nepropisna deklaracija i istekao rok, kao i ne postojanje dokaza o bezbednosti u trenutku kontrole.

Izvor: Mondo

Najnovije vesti: