Melitino leto već traje u muzeju u Beloj Crkvi Melitino leto već traje u muzeju u Beloj Crkvi

Melitino leto već traje u muzeju u Beloj Crkvi

Bela CrkvaIzdvajamoKulturaNajnovije 19/04/2017

Kišne prolećne dane belocrkvani mogu da ulepšaju posetom muzeju u kom je postavljena izložba akvarela „Leto u gradu“ Melite Todorović Jovanović. Izložba će trajati... Melitino leto već traje u muzeju u Beloj Crkvi

Kišne prolećne dane belocrkvani mogu da ulepšaju posetom muzeju u kom je postavljena izložba akvarela „Leto u gradu“ Melite Todorović Jovanović. Izložba će trajati do 7.maja.

– Melita Todorović Jovanović rođena je u Beloj Crkvi, na Akademiji primenjenih umetnosti diplomirala je vajarstvo 1977.godine u klasi profesora Miodraga Živkovića, već dugo živi i radi u Vajdenu u Nemačkoj kao dizajner porcelanske dekoracije. Dobitnica je brojnih nagrada za skulpturu u Nemačkoj i Italiji, rekao je otvarajući izložbu Radovan Marković direktor Narodne biblioteke i muzeja.

Prvu samostalnu izložbu Melita je održala u Centru za kulturu u Beloj Crkvi 1975.godine, a zatim su usledile izložbe u Nemačkoj, Italiji, Engleskoj.

Umetnica se rado vraća u svoje rodno mesto i boravak koristi za stvaranje, tako su nastali akvareli „Leto u gradu“. Seriju čini 22 akvarela, od kojih je dva poklonila muzeju na otvaranju izložbe.

– Toliko sam zadovoljna i presrećna da ne mogu da vam opišem, naročito zbog velikog broja posetilaca na izložbi.Vajarstvo i slikarstvo su podjednako kreativni, radim slikarstvo na porcelanu, tako sam se odlučila i za slikanje prirode. Rado i često dolazim u Belu Crkvu, pejsaži i arhitektura me posebno privlače i tako je nastala ova izložba, rekla je Melita Todorović Jovanović.

– Drago mi je što nam je naša belocrkvanka priredila izložbu posvećenu svom rodnom mestu. Oseća se leto na ovim akvarelima, kaže Strahinja Nikolić.

– Melitina sam drugarica od najranijeg detinjstva. Pratim njen rad, družimo se i drago mi jeda je toliko uspešna jer ona je oduvek bila zainteresovana za umetnost, rekla je Vesna Kulenović.

Melitini akvareli prezentuju ne samo Belu Crkvu već i senzibilitet ličnosti koja iz nje proističe. Element koji se gotovo obavezno provlači kroz akvarele je prikaz vode i refleksija objekata u vodi. Ovim Melita postiže vizuelno opravdanje za kolokvijalni i simboličan naziv Bele Crkve „Banatska Venecija“, a posebno doprinosi tehničkom kvalitetu samog akvarela-napisao je u katalogu Igor Vokoun istoričar umetnosti i kustos muzeja u Beloj Crkvi.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: