LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Evo kako je humani doktor iz Verone osvojio SRCE lepotice iz Pančeva (FOTO) LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Evo kako je humani doktor iz Verone osvojio SRCE lepotice iz Pančeva (FOTO)

LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Evo kako je humani doktor iz Verone osvojio SRCE lepotice iz Pančeva (FOTO)

DruštvoIzdvajamoNajnovijePančevo 09/08/2017

Da ljubav i humanost ne poznaju granice, a odlazak u penziju ne predstavlja prepreku za nove poduhvate u duhu Hipokratove zakletve, svojim primerom potvrdio... LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE: Evo kako je humani doktor iz Verone osvojio SRCE lepotice iz Pančeva (FOTO)

Da ljubav i humanost ne poznaju granice, a odlazak u penziju ne predstavlja prepreku za nove poduhvate u duhu Hipokratove zakletve, svojim primerom potvrdio je poznati italijanski internista i lekar bez granica dr Lućano Adami iz Verone.

Tako se to radi, humanost na delu: Pančevci u borbi za male ptice!

Reč je o našem pančevačkom zetu koji je pre nekoliko decenija u gradu na Tamišu upoznao prelepu Rosi Kelemen, danas njegovu životnu saputnicu. Gospodina Adamija Srbija i Banat pamte kao velikog i dokazanog dobrotvora i humanistu, posebno u vreme ekonomskog embarga i agresije na našu zemlju, kada je svojim požrtvovanjem snabdevao zdravstvene ustanove lekovima i drugim potrepštinama, a u znak zahvalnosti za svoje poduhvate dobio zlatnu značku Crvenog Krsta Srbije.

Na vest da je počeo rat u Jugoslaviji odakle mu je i supruga, odmah je pohitao da pomogne ljudima u Srbiji koja je tada bila izolovana od sveta.

–U tom trenutku organizovao sam dolazak u Veronu, tu je bilo još tri sveštenika, pravoslavni, katolički i reformatorski iz Pančeva kao i lokalni novinar tadašnjeg lista „Pančevac“ gospodin Živoslav Miloradović, bili smo gosti radija, televizije u Raveni, organizovali donatorsko veče i učestvovali na Maršu mira blizu Bolonje i Modene. Nakon toga zvali su me iz Međunarodnih humanitarnih organizacija „Karitas“ i Crvenog Krsta u Raveni a vezano za organizvanje dostave pomoći Srbiji. Trebalo bi mi mnogo dana da napišem šta sam tada sve uradio. Nisam tražio posebnu dozvolu iz Njujorka već sam starim kamionom iz moje bolnice uspeo lekove, odeću, posteljinu, sanitetski materijal za bolnice i škole pored mnogih komplikacija i adventura dostavim gospodinu Milovanu Glogovcu, svešteniku srpske Pravoslavne crkve u Pančevu, koji je prispelu pomoć podelio najugroženijima u gradu na Tamišu. Sada mi nije jasno kako sam sve to mogao da postignem i pored komplikovane birokatije i osporavanja, od toga zašto ja idem tamo u Srbiju i s kim imam saradnju. Glavno je bilo da smo u našoj misiji bili časni i poštenih namera, tako da smo sa 34 kamiona dostavili pomoć Domu za slepe, Staračkom domu i Bolnici u Pančevu. Bolnici smo doneli rezervne delove i osposobili aparat za hemodijalizu. Pomogli smo Crveni krst i bolnice u Smederevu i Vršcu. U pomenutim oklolnostima uspostavio sam kontakte sa čelnim ljudima Crvenog Krsta Srbije, a mi volonteri smo im se divili i odali priznanje jer su u tim složenim i teškim prilikama s velikim požrtvovanjem i odricanjem pomagali svoj narod. U misiju sam uključio i taštu Rozaliju koja je živela u Šušari, tamo ljudi i škole nisu imali sredstva i lekove.

Humani doktor nastavlja svoju priču:

– Više godina sam pomagao, donosio i donirao sve što treba za školu i ljude u selu, posebno lekove i inzulin .Tada sam se upoznao i sa kolegom onda mladim doktorom Dr Jonom Sfera iz Vršca sa kojim sam ostao u prijateljstvu. Posle Jugoslovenskog rata tri puta sam bio u Brazilu , Amazoniji i pomagao Indiose Janomami u lečenju obolelih od malarije. Pet puta sam bio u Etiopiji i lečio one koji zaista nemaju ništa u srdačnom razgovoru rekao je Dr. Lućano Adami. Ovaj lekar od nedavno je u penziji a trenutno u humanitarnoj misiji lekari bez granica volonterski posredstvom humanitarnih i verskih organizacija u Etiopiji pruža pomoć u lečenju tamošnjeg stanovništva. Dr Luciano internista i gerijatar radni vek proveo je radeći u bolnici ili kao danas širom sveta gde je to bilo potrebno. Za naš mediji Dr Lućano je exkluzivno izjavio – Zadnjih pet godina radio sam u hitnoj pomoći u bolnici na jezeru Garda u Lombardiji . Volim svoj posao i nikada ga nebi zamenio za drugi , takav je život „Panta rei„ glasi starogrčka izreka što u prevodu znači „sve teče“, „sve se menja“. U svom dugogodišnjem radu bio sam posvećen ljudima u najtežim prilikama, lečio sam i učestvovao u organizovanju mnogih humanitarnih akcija. Navikao sam da pomažem i nikada nisam stajao. U pomoć sam pritekao i kada je Srbija bila u teškoj situaciji, tada sam najviše pomagao organizovanjem i dostavom humanitarne pomoći. Imao sam iskustva jer sam od 1989. do 1990. godine za vreme rata u Nikaragvi radio na granici sa Hondurasom gde sam doživeo dosta teških tenutaka i nikada nisam prekidao. Kući sam se vratio sa sedam kilograma manje tamo nje bilo da se jede normalno, hranili smo se narandžama i tortiljama od kukuruznog brašna. Radio sam sa tuberkuloznim, denutritivnim i ranjenim ljudima . Ostaće mi u sećanju jer sam tamo živeo sa ljudima koji su bili u krajnjoj bedi bez para i konfora. Živeo sam bez ičega ali čini mi se da mi ništa nije falilo. Ovih dana idem malo da posetim ženinu familiju u Srbiji a koferi su već spremni da po povratku krenem u novu misiju u Africi i plemenima Yanomami na Rio Negro u Brazilu – kaže Dr Lućano Adami.

HUMANITARCI IZ VRŠCA POKALAZILI VELIKO SRCE: Dali KRV – nekome ŽIVOT!

Da ljubav ne poznaje granice, Dr. Adami uverio se pre nekoliko decenija kada je na proputovanju kroz našu zemlju na benzinskoj pumpi u Pančevu upoznao prelepu prodavačicu goriva. Rosi, lepa Mađarica iz grada na Tamišu ozbiljno je shvatila iskrene namere humanitarca iz Verone. Vezu su krunisali srećnim brakom i dobili sina i ćerku , danas fakultetski obrazovane ljude s kojima se ponose.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: