KAKO I KOLIKO ZARAĐUJE EVROPA: Saznajte gde su najveće, a gde najmanje satnice rada KAKO I KOLIKO ZARAĐUJE EVROPA: Saznajte gde su najveće, a gde najmanje satnice rada

KAKO I KOLIKO ZARAĐUJE EVROPA: Saznajte gde su najveće, a gde najmanje satnice rada

EkonomijaNajnovijeSvet 09/01/2017

Podaci o platama i troškovima rada najbolje pokazuju koliko je veliki jaz između razvijenih država članica Evropske unije i onih siromašnijih. To se najbolje... KAKO I KOLIKO ZARAĐUJE EVROPA: Saznajte gde su najveće, a gde najmanje satnice rada

Podaci o platama i troškovima rada najbolje pokazuju koliko je veliki jaz između razvijenih država članica Evropske unije i onih siromašnijih. To se najbolje vidi kroz iseljavanje i useljavanje radne snage iz jedne zemlje u drugu omogućeno kroz slobodu kretanja radnika u Evropskoj uniji.

Odliv mozgova za jednu zemlju znači dolazak mozgova drugoj, i to poslednjih nekoliko godina oseća i Hrvatska iz koje se iseljavaju lekari, medicinske sestre, vozači, mašinbravari, mahom u Nemačku, Irsku, skandinavske zemlje, a veća plata za to je glavni, iako ne i jedini, razlog.

Prema podacima Eurostata, brutosatnica u Evropskoj uniji varira od 4,1 evro, koliko iznosi trenutno u Bugarskoj, do 40,7 evra, koliko je u Nemačkoj.

Radnik u Nemačkoj prema tim podacima zaradi gotovo pet puta više nego u Hrvatskoj gde je prosečna satnica 9,6 evra.

Treba pomenuti i Norvešku koja nije članica Evropske unije, ali je evropski rekorder sa satnicom u iznosu od 51,2 evra.

Uz Bugarsku i Hrvatsku, među zemljama koje imaju najniže satnice u Evropi su: Rumunija (5 evra), Litvanija (6,8), Letonija (7,1 evro), Mađarska (7,5), Poljska (8,6).

Na suprotnoj strani ove lestvice su, uz spomenutu Nemačku, Belgija sa satnicom od 39,1 evro, bogati Luksemburg (36,2) i Švedska (37,4), i za hrvatske iseljenike atraktivna Irska gde je prosečna cena sata rada 30 evra.

Svaki treći radnik u Evropi jedva spaja kraj s krajem, istakli su krajem prošle godine evropski sindikati okupljeni u Evropsku konfederaciju sindikata (ETUC) dogovarajući na sednici svog izvršnog odbora pokretanje kampanje kojom će se kroz celu 2017. godinu boriti za povećanje plata za sve evropske radnike.

„Profiti i plate menadžera odavno su se oporavili od krize, ali plate radnika još se uvek nisu vratile na onaj nivo pre krize”, upozorava vođstvo ETUC-a.

ETUC će zajedno sa evropskim sektorskim sindikatima i nacionalnim čelnicima istražiti razlike u platama širom Evrope, uključujući zaostajanje plata u odnosu na produktivnost, kompanije koje zadržavaju izrazito visok udeo profita za sebe umesto da profit dele sa radnicima kroz veće plate, kompanije koje imaju izrazito velike razlike u platama između onih na vrhu i niže plaćenih radnika, nepravedne razlike u platama među sektorima u različitim zemljama, i zemlje sa posebno niskim minimalnim platama ili nepravednim izuzecima iz plaćanja minimalne plate.

Izvor: B92.net

Najnovije vesti: