ISTRAŽIVANJE POKAZALO: PREKO dve trećine građana Srbije podržava Vučićev dijalog o Kosmetu ISTRAŽIVANJE POKAZALO: PREKO dve trećine građana Srbije podržava Vučićev dijalog o Kosmetu

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: PREKO dve trećine građana Srbije podržava Vučićev dijalog o Kosmetu

NajnovijePolitika 10/08/2017

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, 69 odsto građana podržalo je Vučićevu inicijativu, a 70 odsto ispitanih smatra da je dijalog neophodan. Svega 16... ISTRAŽIVANJE POKAZALO: PREKO dve trećine građana Srbije podržava Vučićev dijalog o Kosmetu

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, 69 odsto građana podržalo je Vučićevu inicijativu, a 70 odsto ispitanih smatra da je dijalog neophodan.

Svega 16 odsto se izjasnilo da ne podržava poziv predsednika, dok 14 odsto ne smatra da je dijalog o KiM neophodan.

Na pitanje da li će u dijalogu učestvoati svi važni akteri političkog i društvenog života 56 odsto njih smatra da će učestvovati najveći broj važnih aktera, 29 odsto da će to biti manji broj, dok 15 odsto nema stav.

Većina od 72 odsto građana smatra da bi svi važni društveni činioci trebalo da učestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, dok takvo mišljenje ne deli njih 14 odsto, a isto toliko nema stav po tom pitanju.

Kakav će, po vašem mišljenju, biti epilog dijaloga o KiM – sledeće je pitanje koje je Faktor plus postavio učesnicima ankete, a 32 odsto je reklo da će biti postignut najširi mogući dogovor svih važnih političkih i društvenih činilaca, 26 da neće biti ozbiljnog približavanja stavova važnih političkih i društvenih aktera, 28 da će se ostati bez rešenja uz mogućnost deklerativnog saglašavanja među mnogim učesnicima, dok 14 odsto nije iznelo stav.

Uspešna poseta Vučića Vašingtonu

Kao razloge za učešće u dijalogu 56 odsto građana je istaklo da je status Kosova i Metohija suštinski važno pitanje za državu Srbiju, 18 da je dijalog demokratski oblik političke komunikacije i odlučivanja, 20 procenata da je potrebno napraviti najširi mogući dogovor među važnim političkim i društvenim akterima, jer je KiM pitanje od prvorazrednog i dalekosežnog značaja za Srbiju i region, a šest odsto smatra da ne treba ništa skrivati od očiju javnosti.

Izvor: Tanjug

Najnovije vesti: