INSPEKCIJSKE SLUŽBE JUŽNOBANATSKOG OKRUGA: Briga o građanima prioritet, 516 lica u radnom odnosu nakon intervencija inspektora INSPEKCIJSKE SLUŽBE JUŽNOBANATSKOG OKRUGA: Briga o građanima prioritet, 516 lica u radnom odnosu nakon intervencija inspektora
U prethodnih godinu dana Inspekcija rada na području Južnobanatskog okruga izvršila je 1.831 nadzor iz oblasti radnih odnosa , bezbednosti i zdravlja na radu.... INSPEKCIJSKE SLUŽBE JUŽNOBANATSKOG OKRUGA: Briga o građanima prioritet, 516 lica u radnom odnosu nakon intervencija inspektora

U prethodnih godinu dana Inspekcija rada na području Južnobanatskog okruga izvršila je 1.831 nadzor iz oblasti radnih odnosa , bezbednosti i zdravlja na radu. Doneto je 437 rešenja o otklanjanju nepravilnosti. Inspekcija je kod poslodavaca zatekla više od 500 osoba koje su radile na crno.

„Nakon intervencije Inspekcije rada sa 516 lica zasnovan je radni odnos što je iznad 95 odsto. Izvršeni su nadzori i povodom povreda na radu, njih je bilo 44 što je u odnosu na prethodnu godinu smanjen broj“, kaže Biljana Dražević, načelnica Inspekcije rada.

I dok je prioritet ove inspekcije suzbijanje rada na crno i smanjenje broja povreda na radu u fokusu Tržišne inspekcija na području Južnog Banata bila je zaštita potrošača. Vršen je redovni inspekcijski nadzor i vanredni po prijavi građana, a urađeno je 128 kontrola.

„Imajući u vidu broj redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, konstatuje se da je u oko 11 odsto inspekcijskih kontrola utvrđen prekršaj, što je manje u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo 19 odsto. To ukazuje da je Tržišna inspekcija svojim radom uspela da smanji negativne pojave iz ove oblasti. Odeljenje ove inspekcije donelo je 44 rešenja o otklanjanju nepravilnosti i podnelo 67 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Najčešće prijave od potrošača su kada trgovac nije jasno istakao cene, nije izdao račun za kupljenu robu, nije obavestio potrošača o načinu plaćanja , isporuke i prevoza robe“, kaže Biljana Deanović-načelnica tržišne inspekcije .

„Sve inspekcijske službe su ostvarile planove, rezultati su na zadovoljavajućem nivou. Radili smo intenzivno po prijavama građana. Sve inspekcijske službe koje su smeštene u Pančevu i Vršcu rade u svom punom sastavu sa 50 izvršilaca“, veli Danijela Lončar Načelnica okruga.

Nezadovoljni građani mogu podneti prijave inspekciji na pisarnici Južnobanatskog okruga, mogu se obratiti elektronskim putem ili prijaviti problem dežurnom inspektoru svakog radnog dana do 13.30 časova.

Izvor: RTV

Najnovije vesti: