Gradski hor “Bella musica” učestvovao na Festivalu u Krakovu Gradski hor “Bella musica” učestvovao na Festivalu u Krakovu
Peti “Letnji festival muzike i igre” u Krakovu,  okupio je ove godine nekoliko stotina učesnika iz evropskih zemalja od juga do krajnjeg severa. U... Gradski hor “Bella musica” učestvovao na Festivalu u Krakovu

Peti “Letnji festival muzike i igre” u Krakovu,  okupio je ove godine nekoliko stotina učesnika iz evropskih zemalja od juga do krajnjeg severa. U dvodnevnom programu učestvovali su predstavnici Letonije, Litvanije, Estonije, Rumunije, Mađarske, Italije, Grčke, a Srbiju je na Festivalu predstavljao belocrkvanski hor „Bella musica“ pod dirigentskom palicom profesorke Danijele Jokanović I pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Prvog dana Festivala program se odvijao u Katedrali Sveta Katarina, a nastupili su horovi “Harmonia”  iz Rumunije, “Viržis” iz Letonije i belocrkvanski “Bela musica” sa delima duhovne muzike. Fradski hor iz Bele Crkve predstavio se kanonom “Dona nobis pacem”, srpskim duhovnim pesmama “Bože mili”, “Pomozi nam Bože dragi” i “Veličanije Svetom Savi”. Posebnu pažnju privuklo je izvođenje srednjevekovne kompozicije “Alieta Vita” i “Ave Maria” Mihaela Lorenca.

BESKRAJNA ZABAVA: Održane Belocrkvanske igre na vodi (FOTO)

Program drugog dana Festivala odvijao se u hali DeSilva, rekonstruisanom prostoru zatvorene fabrike, a trajao je punih 6 sati. Nastupile su folklorne grupe iz Letonije, Litvanije, Estonije, Rumunije, Mađarske i Grčke. U vokalnom delu programa pored belocrkvanskog hora predstavio se hor iz Rumunije, klapa sa Sardinije, džezeri iz Mađarske, dečiji sinfonijski orkestar i hor iz Letonije.

-Svake godine naš hor učestvije na nekom Internacionalnom festivalu. Ove godine smo odabrale da to bude 5.Letnji festival muzike i igre u Krakovu, ne samo na osnovu prijavljenih učesnika, već i zbog toga što mi postojimo 5 godina kao gradski hor na šta smo veoma ponosne. Izuzetno sam zadovoljna nastupima u Krakovu, međutim, to je već iza nas jer nam sledi veliki koncert povodom tri veka Bele Crkve na čemu smo u svim kontaktima i nastupima u Poljskoj potencirale. Krajem avgusta nastavljamo sa radom na finesama, kao bi koncert bio dostojan jubileja, kaže profesorka muzike Danijela Jokanović.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: