EVROPA, HLADNOĆA NOSI ŽIVOTE: Više od 60 žrtava ledenog talasa EVROPA, HLADNOĆA NOSI ŽIVOTE: Više od 60 žrtava ledenog talasa

EVROPA, HLADNOĆA NOSI ŽIVOTE: Više od 60 žrtava ledenog talasa

NajnovijeSvet 11/01/2017

Hladni talas koji je zadesio Evropu poslednjih dana odneo je više od 60 žrtava, najviše u Poljskoj, Rumuniji i balkanskim zemljama, javlja AFP. U... EVROPA, HLADNOĆA NOSI ŽIVOTE: Više od 60 žrtava ledenog talasa

Hladni talas koji je zadesio Evropu poslednjih dana odneo je više od 60 žrtava, najviše u Poljskoj, Rumuniji i balkanskim zemljama, javlja AFP.

U poslednja 24 sata u Poljskoj je šest ljudi umrlo od smrzavanja, a zvaničnici kažu da se broj žrtava smrzavanja od 1. novembra 2016. godine popeo na 71.

Zbog toga je poljska policija apelovala na ljude da pomažu najugroženijima, naročito beskućnicima, ali su apelovali i na decu i starije da ne izlaze iz kuća zbog zagađenja vazduha, koje su izazvali energenti koje neka domaćinstva koriste za grejanje.

U Makedoniji su prijavljena tri smrtna slučaja, a u Albaniji jedan zbog hipotermije, dok je u Slovačkoj šestoro umrlo.

Prethodna 24 sata u Rumuniji je šestoro umrlo od hladnoće, dok su u Grčkoj migranti prebačeni u montažne kuće i pokrivene šatore.

U toj zemlji će izbeglice koje borave u prihvatilištima na ostrvima u lošim uslovima najverovatnije biti prebačeni u kuće i hotele.

Zbog snega su otkazani letovi u Solunu, dok je u nekoliko delova Grčke proglašeno vanredno stanje.

U Atini su zatvorene škole, dok je više od 10 skloništa otvoreno za beskućnike.

U Istanbulu se zbog snega i snažnog vetra urušila nadstrešnica džamije kada je poginula jedna osoba i povređeno više od 10.

Zbog hladnoće preminulo je 24 osobe u istočnoj Ukrajini i još 10 u Belorusiji.

U međuvremenu, saobraćaj Dunavom između Rumunije i Bugarske je obustavljen, a u delovima Rumunije škole i dalje ne rade.

Proteklog vikenda i u Rusiji je zabeležen najhladniji Božić u poslednjih 120 godina.

Međunarodni komitet Crvenog krsta upozorio je danas građane da se dobro zaštite od ekstremno niskih temperatura koje su zahvatile Evropu i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Oni su građanima savetovali da naprave zalihe hrane, vode i prate vremensku prognozu.

Očekuje se da temperatura narednih dana u nekim delovima Evrope narednih dana bude i minus 40.

Izvor: RTV

Najnovije vesti: