Ekstremne temperature u Alibunaru najviše pogodile ovu biljnu vrstu Ekstremne temperature u Alibunaru najviše pogodile ovu biljnu vrstu

Ekstremne temperature u Alibunaru najviše pogodile ovu biljnu vrstu

AlibunarIzdvajamoNajnovijePoljoprivreda 11/08/2017

Poslednje kiše donekle su ublažile posledice suše u opštini Alibunar prouzrokovane ekstremno visokim temperaturama od preko 40 stepeni celzijusa. Po rečima vodećih poljoprivrednika u... Ekstremne temperature u Alibunaru najviše pogodile ovu biljnu vrstu

Poslednje kiše donekle su ublažile posledice suše u opštini Alibunar prouzrokovane ekstremno visokim temperaturama od preko 40 stepeni celzijusa.

Po rečima vodećih poljoprivrednika u ovom opštinskom mestu, najveću štetu pretpreo je kukuruz koji je bez vlage ostao u fazi formiranja klipa. Najbolje su prošli oni koji su ga zelenog pokosili kao stočnu hranu ili isporučili fabrici silaže u Ilandži. Kiša je donekle popravila stanje lucerišta, pašnjaka, soje i suncokreta čija je vegetacija pri kraju.

CRVENI METEOALARM: RHMZ izdao novo upozorenje, sledi OLUJA

Vodeći poljoprivredni proizvođači u ovom opštinskom mestu Zarija Olar, Jon Ardeljan i Sima Olar smatraju da će prinos u odnosu na prošlu godinu po lancu biti za 3000 kilograma manji, s obzirom na nisku otkupnu cenu očekuju pomoć države da adekvatnim merama seljacima pomogne kako bi se razdužili za repromaterijal.

 

Očekuju i da gubitak kod kukuruza nadoknadi bolja otkupna cena suncokreta koja bi trebala da bude najmanje 40 dinara po kilogramu. Poljoprivrednici smatraju da je pšenica otkupljena po bagatelnoj ceni a to se najbolje vidi kod velikog broja mladih proizvođača koji su kod banaka dizali kredite I investirali u obnovu mašinskog parka za kupovinu traktora i poljoprivrednih mašina, a danas nemaju odakle da se razduže.

SUŠA UZELA DANAK: Podbacio rod kukuruza

O stanju u poljoprivredi najbolje govori činjenica da gorivo ne kupuju više na buradi nego na kante 10 do 15 litara, tek da se podmire dnevne potrebe. Poljoprivrednici tvrde da je stanje u agraru sve neizvesnije, ovih dana njihove oči uperene su u nebo očekujući nove padavine i bolje sutra .

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: