DUŽI ODMOR JE DELOTVORNIJI ALI JE KRAĆI EFEKTNIJI: Evo i zbog čega DUŽI ODMOR JE DELOTVORNIJI ALI JE KRAĆI EFEKTNIJI: Evo i zbog čega

DUŽI ODMOR JE DELOTVORNIJI ALI JE KRAĆI EFEKTNIJI: Evo i zbog čega

DruštvoNajnovije 16/07/2017

Odmor od dve nedelje mnogo je delotvorniji od kraćeg odmora, na primer od sedam dana, tu nema dileme. Neki čak kažu da je za... DUŽI ODMOR JE DELOTVORNIJI ALI JE KRAĆI EFEKTNIJI: Evo i zbog čega

Odmor od dve nedelje mnogo je delotvorniji od kraćeg odmora, na primer od sedam dana, tu nema dileme.

Neki čak kažu da je za kvalitetan odmor potrebno i mnogo više od dve sedmice, jer se telo i um opuštaju tek posle onih prvih desetak dana…

Naučnici, na čelu sa psihologom Danijel Kahneman kažu da je i kraći odmor efikasan, i da kada idete na duže odmore, nećete nužno imati i više uspomena.

MIRIS SE ŠIRIO DUŽ PANČEVAČKOG KEJA: Evo gde se kuva NAJBOLJA RIBLJA ČORBA (FOTO)

Oni koji su proučavali naše ponašanje kažu da odmor može da bude poboljšan nekim radnjama pre odlaska i nakon dolaska, kao što su planiranje i proučavanje destinacije i prepričavanje doživljaja i utisaka kada se vratite kući.

Kahneman je proveo dobar deo svoje karijere proučavajući način na koji su ljudska iskustva i uspomene povezane jedne sa drugima. U vezi s tim, došao je do zaključka da se ljudska psihologija grubo može podeliti na „doživljavanje sebe“ i „pamćenje sebe“. Iskustvo sebe živi u trenutku, a pamćenje sebe gleda na život kao u retrovizoru.

On dalje smatra da sreća može da bude različito definisana, u zavisnosti na koji deo sebe stavljate akcenat. Ako želite da povećate sreću „doživljavanja sebe“, planirajte dugačak odmor.
Ali, ako želite da povećate sreću „pamćenja sebe“ – što traje mnogo duže od „doživljavanja sebe“ – dugačak odmor neće imati mnogo uticaja. Ljudski mozak pamti ono što je novo, što ranije niste doživeli.

POSETIOCI PREZADOVOLJNI USLOVIMA: Posetili smo kamp na obali glavnog jezera u Beloj Crkvi (FOTO)

Prema Kahnemanu, ako se „priča vašeg života“ nije mnogo promenila tokom vremena, manje ćete pamtiti detalje. Zato se dešava da život posle, na primer tridesete, tako proleti, iako su dani podjednako dugi. Upadamo u rutine, posao, deca, vikendi, i nema mnogo prostora za pamćenje novih stvari…

Kada idete na odmor na dve nedelje, a ne na sedam dana, verovatno nećete mnogo promeniti „priču“, odnosno ne dovoljno da bi vam ostale uspomene iskustava. Zato će se sve stopiti u jednu uspomenu, i nekoliko trenutaka koji odskaču.

MOTO SKUP U PANČEVU: Osetite delić atmosfere i saznajte koje je omiljeno jelo bajkera (VIDEO)

Naravno, to ne znači da obavezno treba da idete na kratke odmore. Ipak, ako želite doživljaje koje ćete pamtiti, onda su kraći odmori idealni za to.

izvor: Bizlife.rs

Najnovije vesti: