DONOSI SOLIDNU ZARADU: Ovo drvo sa raznovrsnom primenom ima sve više zasada u Vojvodini DONOSI SOLIDNU ZARADU: Ovo drvo sa raznovrsnom primenom ima sve više zasada u Vojvodini

DONOSI SOLIDNU ZARADU: Ovo drvo sa raznovrsnom primenom ima sve više zasada u Vojvodini

EkonomijaNajnovije 07/01/2017

Na krajnjem severu Vojvodine sve više je zasada paulovnije, vrste brzorastućeg drveta, koje donosi solidnu zaradu. Koristi se u industriji, energetski je porede sa... DONOSI SOLIDNU ZARADU: Ovo drvo sa raznovrsnom primenom ima sve više zasada u Vojvodini

Na krajnjem severu Vojvodine sve više je zasada paulovnije, vrste brzorastućeg drveta, koje donosi solidnu zaradu. Koristi se u industriji, energetski je porede sa mrkim ugljem, od tog drveta se pravi pelet i sirovina za biomasu, a zbog brzog rasta je idealno rešenje za pošumljavanje. U narodu je još poznato kao carsko i smaragdno drvo.

Iako vodi poreklo iz daleke Kine, odomaćilo se u celom svetu, a poslednji godina i kod nas. Na ovim prostorima gaji se hibrid paulovnije koji je otporan na niske, odnosno, visoke temperature. Najčešće se sadi u razmaku „četiri puta četiri“.

-Nakon sadnje u prvoj godini koja se radi u proleće biljka poraste tri, četiri metra. Onda se iduće godine seče do zemlje to je takozvani postupak čepovanja. Biljke možemo da sečemo svake tri, svake četiri godine i nakon seče iz istog panja idu novi izdanci . Samo jednom sadimo a sedam do osam puta možemo da sečemo istu biljku, kaže 62 Milivoj Stefanović, agronom u rasadniku u Mišićevu.

Cveta polovinom aprila i to od treće godine. Deset godina staro stablo može da apsorbuje čak pola tone ugljen dioksida, zbog čega se posebno preporučuje u gradskim i industrijskim zonama. Takođe, paulovnija je drvo izbora za pošumljavanje Australije, Nemačke, Amerike i Paname. Ipak, najviše se koristi kao tehničko drvo.

-Može da se koristi za loženje, grejanje, za brikete, pelete , tehničko drvo, za izradu nameštaja , u brodogradnji , bez ikakvih ograničenja. Za grejanje, za loženje, paulovniju sadimo malo gušće. Kalorična vrednost je fantastična, u rangu je mrkog uglja, dodaje Stefanović.

Takođe je i medonosna biljka, stabla posađena na jednom hektaru površine daju čak 900 kilograma nektara. Ljudi sa naših prostora za paulovniju su najviše zainteresovani zbog ogreva. Sadnice tog drveta koštaju tri evra, dok je za plantažu poput ove potrebno dosta ulaganja, za početak oko četiri-pet hiljada evra po hektaru.

Izvor: RTV

Najnovije vesti: