DOBRE VESTI: Za lečenje u banjama država daje 334 miliona više nego lane DOBRE VESTI: Za lečenje u banjama država daje 334 miliona više nego lane

DOBRE VESTI: Za lečenje u banjama država daje 334 miliona više nego lane

EkonomijaNajnovije 20/03/2017

U kasi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja ove godine za medicinsku rehabilitaciju rezervisana su 334 miliona dinara više nego lane, pa će u banje na... DOBRE VESTI: Za lečenje u banjama država daje 334 miliona više nego lane

U kasi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja ove godine za medicinsku rehabilitaciju rezervisana su 334 miliona dinara više nego lane, pa će u banje na produženo lečenje moći da ode više od 42.089 osiguranika koliko ih je bilo prošle godine, pišu „Novosti“.

Svako od njih je, o trošku zdravstvenog osiguranja, bilo da je tamo upućen radi nastavka lečenja, posle preloma ili ugradnje veštačkih zglobova, radi saniranja posledica srčanog ili moždanog udara ili zbog prevencije komplikacija određenih hroničnih bolesti, proveo u proseku 22,3 dana, dok je npr. godinu dana ranije prosečno vreme oporavka bilo 21, 18 dana.

Oni su prošle godine ukupno proveli u rehabilitacionim centrima 938. 890 dana.

Medicinska rehabilitacija zdravstvenu kasu prošle godine koštala 2. 951.035.106 dinara .

Najviše je za ove troškove izdvojila filijala RFZO u Nišu, sa čije teritorije je najviše osiguranika upućivano u banje, čak više nego iz Beograda, kažu u RFZO.

Osiguranici su najčešće sa uputom išli u Specijalnu bolnicu za lečenje i rehabilitaciju „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, slede Niška Banja, Institut za rehabilitaciju u Beogradu, Ribarska Banja i Banja Koviljača.

Takođe, lekarske komisije RFZO su od ukupno 42.089 upućenih na rehabilitaciju u 2016. godini zbog prevencije pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija kod obolelih od dijabetesa koji su na terapiji insulinom, uputile 7.914 odraslih osiguranih lica, sa 76. 967 dana propisanih rehabilitacionih procedura.

Na rehabilitaciju o trošku zdravstvenog osiguranja prošle godine je upućeno i 1. 912 dece .

Njima je priznata rehabilitacija u trajanju od 39.893 dana.

Oni su najčešće upućivani radi prevencije nastanka komplikacija gojaznosti i prevencije nastanka komplikacija šećerne bolesti.

Na rehabilitaciju posle lečenja dece od zloćudnih tumora upućeno je 44 mališana, koji su u banjama zajedno proveli 1.255 dana.

Izvor: RTV Vojvodina

Najnovije vesti: