ČUDO U NIKOLINCIMA: Koza na svet donela CRNO JARE o kome se priča i van granica naše zemlje! (FOTO) ČUDO U NIKOLINCIMA: Koza na svet donela CRNO JARE o kome se priča i van granica naše zemlje! (FOTO)

ČUDO U NIKOLINCIMA: Koza na svet donela CRNO JARE o kome se priča i van granica naše zemlje! (FOTO)

AlibunarDruštvoNajnovije 05/01/2017

U selu Nikolinci poznatom po krovovima sa najviše roda u Banatu, ovih dana pažnju odgajivača i radoznalih ljubitelja životinja privlači vest da je u... ČUDO U NIKOLINCIMA: Koza na svet donela CRNO JARE o kome se priča i van granica naše zemlje! (FOTO)

U selu Nikolinci poznatom po krovovima sa najviše roda u Banatu, ovih dana pažnju odgajivača i radoznalih ljubitelja životinja privlači vest da je u domaćinstvu Slavka Čečarića koza rase Alpina ojarila mladunče crne boje.

Prema rečima domaćina to govori da će 2017. godina biti izvesnija uz krilaticu „crno jare donosi pare“.

Čečarića ovih dana pozivaju mnogi radoznali odgajivači i ljubitelji žuvotinja iz zemlje i inostranstva kako bi im otkrio „tajnu“ kako je crno jare došlo na svet.

Inače, čuvši da selo odumire, Čečarić je pre par godina rešio da u ovom pitomom mestu kraj Međunarodnog puta Beograd -Temišvar kupi kuću i počne da gaji koze, patke i guske, a u planu su mu i svinje rase mangulica.

– Završio sam poljoprivrednu školu, a kao srednjoškolac maštao sam da jednog dana imam svoje imanje i stoku. Obilazeći južnobanatska sela, odlučio sam da se u Nikolincima, na prostoru nekašnjeg dna panonskog mora usidrim, i na nepreglednim pašnjacima napasam stada, započinje svoju priču Čečarić koji je posao počeo sa sedam koza rase Alpina i domaćim.

Naš sagovornik se nada da će na blagorodnom pašnjaku sa sočnom travom, udružen sa komšijama, ukrupniti stado, kako bi poboljšali genetski potencijal koza.

A o tome kako je dobio crno jare, kaže:

slavko-cecaric

– Ukrštanjem pomenutih rasa koza dobio sam crno jare. Cilj mi je da ga uz dobru veterinarsku zaštitu i preventivu odgajim. Koze su ješne, napredne, razigrane i zato sam svoje stado nazvao „veselim“, kaže naš sagovornik i dodaje:

– U odnosu na ostalu stoku u agrobiznisu, kozarstvo kod nas još uvek nije toliko profitabilno. Da gajim koze opredelila me ljubav prema životinjama i sve ono što je u Banatu tradicija. Računam da uvećam stado i da kozarstvo na ovim prostorima zaživi kao nekada.

 

Čečarić redovno prati TV emisije o kozarstvu i brine ga to što je sve više napuštenih salaša na kojima je nekada bilo koza i ovaca. S druge strane, raduje ga pojava što se selu vraćaju mladi i obrazovani ljudi i uveren je da će ukrupnjavanjem proizvodnje svi imati koristi.

Slavko Čečarić ističe da ova proizvodnja garantuje egzistenciju, pogotovu što koza nije zahtevna životinja i njeno se gajenje isplati. Pored mini pašnjaka kojeg ima uz okućnicu, Čečarić perspektivu gajenja stoke vidi i u 30 kilometara prostranoj i neiskorišćenoj livadi koja se proteže od Nikolinaca do Kanala DTD.

Primer ovog odgajivača koza ukazuje na to da uz manje subvencije države, mesta i prostora za život na selu ima.

Izvor: JuzniBanat.rs

Najnovije vesti: