Spas od vrućina na Vršačkom jezeru Spas od vrućina na Vršačkom jezeru

Spas od vrućina na Vršačkom jezeru

DruštvoIzdvajamoNajnovijeVršac 12/07/2017

I u Vršcu paklene vrućine, a najviša tempertura u ovom gradu izmerena je juče kada je prelazila 36 podeok Celzijusove skale. Za grad koji... Spas od vrućina na Vršačkom jezeru

I u Vršcu paklene vrućine, a najviša tempertura u ovom gradu izmerena je juče kada je prelazila 36 podeok Celzijusove skale. Za grad koji nema reku, gradsko jezero jedina je besplatna vodena oaza gde vrščani mogu da se rashlade, a za one koji ovog vrelog leta neće putovati nigde i alternativa za more. Kupača ima već od ranih jutarnjih sati, a vikendom se u jezeru rashlađuje vise hiljada Vrščana.

Gradsko jezero posetili smo u ranim jutarnjim satima i iako je radni dan, zatekli smo  više stotina kupača koji spas od vrućina traži upravo ovde. U prepodnevnim satima uglavnom nešto stariji vrščani i deca.

-Pa imamo društvo, mi dolazimo rano ujutru , ovde smo  već u 6,15h i družimo se i kupamo do nekih 11h, kada već postaje jako vruće, pa idemo kući. Ali zato se vratimo i popodne , priča jedan Vrščanin i dodaje:

– Mi volimo a budemo na suncu i znamo  ovde barem 100 ljudi  koji  su svako jutro, ali baš svako ovde, a u popodnevnim satima ima i znatno više posetilaca.

BELA CRKVA DOBIJA SVE LEPŠI IZGLED: Vračevgajsko jezero konačno se vidi (FOTO)

Za Vrščane, gradsko jezero je oaza gde se ne samo rashlađu već i druže. Kupači su sigurni, a i rekreativci imaju ponuđene sadržaje. Početkom sezone angažovana je spasilačka služba, a ima i službu koja održava red na jezeru od 9h do 20 časova i tako će biti dokle god traje kupališna sezona.

– Za rekreativce smo pripremili sportske terena- košarkaške table i dva odbojkaška terena na pesku. Ofarbane su klupe, neke su i promenjene, a zamenili smo i cevi iz kojih se jezero snabdeva vodom koje su bile stare 40 godina. Stavili smo plastične, koje ne rđaju, za razliku od prethodnih. Zaista smo se potrudili da vrščanima ugodimo i da kupališnu sezonu dočekamo spremno, priča Aleksandar Stojaković, poslovođa u JKP 2. Oktobar.

Boravku na gradskom jezeru u Vršcu najviše se raduju najmlađi, a poneki su baš ovde naučili da plivaju.

– Često dolazim sa mamom i tatom. Ovde sam i naučio da plivam. Sada najviše volim da skačem sa skakonice, to je baš zabavno – priča jedan sedmogodišnjak.

Ono na šta se odonose primedbe kupača je ugostiteljska ponuda. Naime, na jezeru radi samo jedan ugostiteljski objekat gde kupači mogu da popiju piće ali ne i da prezalogaje.

– Znate šta fali ovde , fali na primer da kupimo neki sendvič da pojedemo, često ovde dolazim sa unucima i onda nemaš gde da kupiš neku kiflu ma bilo šta da se prezalogaji. To bi trebalo obavezno da postoji ovde.

Ono što je Vrščanima ipak najvažnije, jeste da je voda mikrobiloški ispravna  i da se o tome vodi računa, jer se uzorkuje na svake dve nedelje. To je naročito važno onima koji ovde provode čitavo leto, jer zbog finansija ne mogu da priušte putovanje na more.

– Mi smo svaki dan ovde sa decom i ovo nam je zamena za more, na koje ove godine nećemo ići. Teška su vremena, nema se, ali sećom da postoji ovo u gradu, da možemo da se rashladimo, okupamo a i deca su zadovoljna, priča nam bračni par koji ovde vreme provodi sa decom i dodaju:

-Lepo je , čisto je, što je najvažnije i ako mogu da primetim, za razliku od prethodnih godina, zaista  lepo izgleda.

Od prošlog vikenda startovala je i školica plivanja, pa neplivači imaju priliku da nauče da plivaju uz profesionalnu podršku.

Izvor: Južni Banat

Najnovije vesti: